Když se léto pomalu loučí a podzim začíná kreslit do krajiny své první barevné tahy, je čas na sklizeň plodů, které příroda nabízí. Dobré hospodyně vědí, že bezinky patří mezi největší skvost české kuchyně. Tyto plody bezu černého sbíráme obvykle od srpna do září, v tuto dobu mají nejvíce chuti a živin. Chuť je jemně nasládlá a v kombinaci s jablky a citronem tvoří marmeládu, která je nejen výtečná, ale i velmi zdravá.
Bez černý byl od nepaměti považován za léčivý keř. Ve starých slovanských pověstech byl bez symbolem ochrany domova a hojnosti. Na vesnicích si lidé věřili, že bez zasazený u chalupy odhání zlé duchy a chrání rodinu. Plody, listy a květy se využívaly v lidovém léčitelství na posílení imunity, proti nachlazení či jako prostředek na pročištění organismu.
Recept na bezinkovou marmeládu s jablky
Ingredience pro přípravu
- 1,5 kg bobulí bezinek
- 4 jablka
- 2 citrony
- 100 g krupicového cukru
- 500 g želírovacího cukru
Postup přípravy marmelády z bezinky a jablek
1. Bobule bezinek opláchneme, dáme do hrnce, dále přidáme 100 g cukru a uvaříme.
2. Jakmile bobulky pustí šťávu, tak vše propasírujeme.
3. Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a rozmixujeme.
4. Přidáme do šťávy, poté přidáme šťávu ze dvou citronů. Celkem potřebujeme na jednu dávku 1 kg této směsi a pokud je to málo, přidáme ještě jablka.
5. Vsypeme želírovací cukr, promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Během vaření sbíráme pěnu.
6. Vaříme nejméně 5 minut od počátku varu a potom dáme na talířek trošku marmelády a zkontrolujeme, zda dobře želíruje.
7. Pokud želíruje málo, přidáme ještě lžičku kyseliny citronové.
8. Horkou marmeládou naplníme sklenice a ihned uzavřeme.
9. Obrátíme dnem vzhůru a po 5 minutách obrátíme zpět.
Použití marmelády
Výborně se hodí k palačinkám, jogurtům, vánočním cukrovinkám nebo jako originální dárek v krásné skleničce s mašlí.

Domácí Bezová šumivá limonáda – bezkonkurenční, dokonale osvěžující
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI