Koláč, který vypadá a chutná skvostně, a zároveň ho upečete velmi jednoduše. Zní to slibně, co říkáte? Přesně takový je mrkvový koláč s tvarohovo-citronovým krémem. Kombinace mrkve, skořice a ořechů evokuje podzim a zimu. Nedejte však na první dojem. Díky svěží polevě se zakysanou smetanou a citronovou kůrou s ním uděláte velkou parádu po celý rok.
Mrkev dodává těstu neobyčejnou vláčnost a šťavnatost. Ořechy doporučuji vlašské, protože nejlépe ladí se všemi ostatními chutěmi a do těsta dobře sedí i z hlediska struktury. Pokud je nemáte nebo má na ně někdo kolem vás alergii, vyměňte je za lískové nebo pekanové. Snažíte-li se rodinný jídelníček vylepšit zdravější moukou, ale nesetkáváte se s pozitivní odezvou, přišla vaše chvíle. U tohoto koláče si můžete klidně dovolit vyměnit část nebo celé množství mouky za celozrnnou (například špaldovou). Věřte, že to nikomu vadit nebude, protože to pravděpodobně ani nikdo nepozná 😉
Recept na mrkvový dort s tvarohovo-citronovým krémem
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
Co potřebujeme na těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 4 hrnky nastrouhané mrkve
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 prášek do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vejce
- 2 lžičky skořice
- ½ hrnku mléka
- 1 hrnek nasekaných ořechů
Z čeho vyrobit krém
- 500 g zakysané smetany
- 500 g odtučněného tvarohu
- 2 balíčky vanilkového cukru
- kůra z 1 citronu (nejlépe bio)
- šťáva z 1 citronu
- nasekané ořechy na posypání
Postup přípravy mrkvového koláče
1. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k ostatním surovinám na těsto a vše dobře promícháme.
2. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta.
3. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme na 180 °C po dobu asi 35 minut.
4. Po vytažení z trouby necháme koláč vychladnout.
5. Připravíme krém ze všech uvedených surovin, dobře promícháme.
6. Krém naneseme na vychladlý koláč.
7. Navrch nasypeme nasekané ořechy a necháme několik hodin vychladit v lednici, aby krém dobře ztuhl.
Tipy na další zdobení
V receptu máme navrchu nasekané ořechy. Nemusí to být nutně vlašské ořechy. Dobře vypadají také například plátky mandlí.

Tvarožník: Strouhaný tvarohový koláč z kakaového těsta a jemného krému
Kdybyste měli pocit, že ořechy v těstě stačí nebo pokud ořechy chcete zcela vynechat (například kvůli alergiím), zde je několik tipů na alternativní posyp:
- hoblinky hořké čokolády
- kakaový prášek (jemně sypaný přes sítko)
- květiny (jedlé, samozřejmě) pro letní verze
- lyofilizované maliny (sušené mrazem)
- kandovaná citronová nebo pomerančová kůra
- drcené lotusky (sušenky Lotus)
Různou volbou posypu upravíte celkový ráz moučníku a přizpůsobíte ho vlastní chuti nebo ročnímu období.

Šťavnaté mrkvové řezy s polevou a ořechovým zdobením: Dezert z mrkvového těsta

Mrkvový dort z formy se smetanovou polevou, vlašskými ořechy a čokoládovými lupínky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková