Koláč, který vypadá a chutná skvostně, a zároveň ho upečete velmi jednoduše. Zní to slibně, co říkáte? Přesně takový je mrkvový koláč s tvarohovo-citronovým krémem. Kombinace mrkve, skořice a ořechů evokuje podzim a zimu. Nedejte však na první dojem. Díky svěží polevě se zakysanou smetanou a citronovou kůrou s ním uděláte velkou parádu po celý rok.

Mrkev dodává těstu neobyčejnou vláčnost a šťavnatost. Ořechy doporučuji vlašské, protože nejlépe ladí se všemi ostatními chutěmi a do těsta dobře sedí i z hlediska struktury. Pokud je nemáte nebo má na ně někdo kolem vás alergii, vyměňte je za lískové nebo pekanové. Snažíte-li se rodinný jídelníček vylepšit zdravější moukou, ale nesetkáváte se s pozitivní odezvou, přišla vaše chvíle. U tohoto koláče si můžete klidně dovolit vyměnit část nebo celé množství mouky za celozrnnou (například špaldovou). Věřte, že to nikomu vadit nebude, protože to pravděpodobně ani nikdo nepozná 😉

Recept na mrkvový dort s tvarohovo-citronovým krémem

Doba přípravy: 1 hodina 15 minut

Co potřebujeme na těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 hrnky nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžičky skořice
  • ½ hrnku mléka
  • 1 hrnek nasekaných ořechů

Z čeho vyrobit krém

  • 500 g zakysané smetany
  • 500 g odtučněného tvarohu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • kůra z 1 citronu (nejlépe bio)
  • šťáva z 1 citronu
  • nasekané ořechy na posypání

Postup přípravy mrkvového koláče

1. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k ostatním surovinám na těsto a vše dobře promícháme.

2. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta.

3. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme na 180 °C po dobu asi 35 minut.

4. Po vytažení z trouby necháme koláč vychladnout.

5. Připravíme krém ze všech uvedených surovin, dobře promícháme.

6. Krém naneseme na vychladlý koláč.

7. Navrch nasypeme nasekané ořechy a necháme několik hodin vychladit v lednici, aby krém dobře ztuhl.

Tipy na další zdobení

V receptu máme navrchu nasekané ořechy. Nemusí to být nutně vlašské ořechy. Dobře vypadají také například plátky mandlí.

Obrázek receptu na Strouhaný tvarožník-koláč, co má křupavou náladu a jemné srdce

Tvarožník: Strouhaný tvarohový koláč z kakaového těsta a jemného krému

Kdybyste měli pocit, že ořechy v těstě stačí nebo pokud ořechy chcete zcela vynechat (například kvůli alergiím), zde je několik tipů na alternativní posyp:

  • hoblinky hořké čokolády
  • kakaový prášek (jemně sypaný přes sítko)
  • květiny (jedlé, samozřejmě) pro letní verze
  • lyofilizované maliny (sušené mrazem)
  • kandovaná citronová nebo pomerančová kůra
  • drcené lotusky (sušenky Lotus)

Různou volbou posypu upravíte celkový ráz moučníku a přizpůsobíte ho vlastní chuti nebo ročnímu období.

Obrázek receptu na Mrkvové řezy aneb zázračné mrkvové pokušení

Šťavnaté mrkvové řezy s polevou a ořechovým zdobením: Dezert z mrkvového těsta

Mrkvový dort

Mrkvový dort z formy se smetanovou polevou, vlašskými ořechy a čokoládovými lupínky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest