Kvašení: 4-5 dní, následně přesun do ledničky na 3 týdny 28 dnídní
Celkový čas 28 dnídní20 minutminut
Porcí 6porcí
Domácí chutná skvěle a vydrží Vám dlouho. My máme vždy jednu sklenic v ledničce.
Potřebné vybavení
Zavařovací sklenice nebo keramickou nádobu na kvašení, "Zelák"
Suroviny
1hlávkabílého zelí
2lžícesoli(my používáme mořskou sůl)
Koření podle chuti(např. kmín, nové koření, jalovec)
Velká sklenice nebo keramickou nádobu na kvašení
Postup
Nakrouháme hlávku zelí na tenké proužky a dáme do velké mísy
Přidáme 2 lžíce soli a promícháme
Necháme zelí odpočinout asi 10 minut, aby pustilo šťávu
Nyní přejdeme k plnění sklenic
Budeme vrstvit zelí a koření
Nejprve vložíme zelí a pak přidáme koření podle chuti (např. kmín, nové koření, jalovec), pak zase dáme zelí, pak koření
Zelí stlačujeme rukama, aby se uvolnila šťáva
Na vrchu musí být zelí pod šťávou alespoň o několik centimetrů
Sklenici/e zakryjeme utěrkou nebo talířem
Navrch, buď na utěrku nebo talířek, dáme nějaké závaží, aby zelí bylo stlačováno
Necháme zelí kvasit při pokojové teplotě 4-5 dnů (tento krok je důležitý pro nastartování kvašení)
Poté přesuneme do chladničky a necháme kvasit další 3 týdny
Pokud v průběhu kvašení zjistíte, že Vám z nádoby vymizela veškerá tekutina, to znamená, že buď zelí bylo staré a nebo zapracování zelí bylo malé, tak zalijeme solným roztokem.
Solný roztok si připravíme následovně
Svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout
Studeným nálevem zelí zalijeme a necháme dále kvasit
Po uplynulé době můžeme sklenici uzavřít, případně konzumovat. Když budeme dodržovat správné hygienická pravidla, tak nám zelí vydrží v lednici dokud ho nesníme. Nikdy do sklenice nesahejme rukama nebo špinavým příborem :-), tím zaručíme dlouhou trvanlivost.