Tuto krémovou dýňovou polévku s batáty zjemněnou smetanou si zamilujete vy i vaše děti.
Potřebné vybavení
1 Hrnec doporučujeme vysoký s vyšším dnem
1 Nůž pevný a ostrý
1 Mixér buď ponorný nebo je nutné přelít polévku do klasického
Suroviny
2ksdýně(2 malé dýně jsou jemnější chuti než 1 větší)
1ksbatát(spíše větší)
200gsmetany na vaření(1 kelímek)
1ksstroužek česneku(možno i více dle chuti)
2lžícemáslo
1lžíceolivového oleje(aby se máslo nepřipálilo)
1lzeleninový vývar
muškátový oříšek
kurkuma
sůl(mořská)
pepř(čerstvě mletý)
4lžičkydýňový olej(na ozdobení)
smažené kuličky do polévky(na servírování)
4lžičkydýňová semínka(na servírování)
Postup
Připravíme si ingredience na vaření.
Dýně rozkrojíme, zbavíme semínek a vláken uvnitř.
Dýně nakrájíme na kostky strany zhruba 2 cm, menší dýně nemusíme loupat, slupka krásně změkne při vaření. Batáty nakrájíme na podobně velké kostky.
V hrnci rozpálíme máslo s trochou olivového oleje, olej přidáváme proto, aby se nám máslo nepřipálilo.
Do hrnce vložíme nakrájené kousky dýně a batátů, restujeme dokud nezačnou chytat barvu, případně se nezačnou lehce připalovat na dno hrnce.
Orestované kousky zalijeme zeleninovým vývarem, lehce osolíme dle slanosti vývaru. Přidáme muškátový oříšek, můžeme i špetku kurkumy.
Vaříme do změknutí dýně a batátu.
Do polévky vložíme česnek a mletý pepř. Důkladně vše rozmixujeme přímo v hrnci tyčovým mixérem.
Přilijeme smetanu na vaření.
Znovu důkladně rozmixujeme tak, aby se propojila smetana se zbytkem polévky, v případě moc husté směsi můžeme doředit buď vývarem nebo vodou. Správná konzistence je krémová a hladká. Na závěr můžeme vmíchat kousek másla, polévka díky němu získá lesklý povrch.
Polévku podáváme buď s kupovanými kuličkami do polévky (hráškem), to milují především děti, také můžete vyzkoušet restovaná dýňová nebo lněná semínka, my si pro tento recept oblíbili restovaná semínka na sójové omáčce, ale určitě vyzkoušejte také na UME octu.
Dochutit a ozdobit polévku před servírováním můžete také dýňovým olejem, krásně se doplní s chutí dýňové polévky. Pár kapek (určitě ne více) UME octa dokáže dát polévce také fantastickou chuť.