Recept na francouzskou karamelizovanou cibulačku se sýrem
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minutminut
Čas vaření 1 hodinahodina30 minutminut
Celkový čas 1 hodinahodina45 minutminut
Porcí 4porce
Kalorie 511
Uvaříme si luxusní cibulovou polévku s nastrouhaným sýrem a česnekem. Uvedené množství je pro 4 porce. Délka přípravy 15 minut. Délka vaření 1h 30 minut.
Potřebné vybavení
1 Velký hrnec
4 Mističky vhodné do trouby
Suroviny
4hrnkyHovězího vývaru
1lžíceExtra panenského olivového oleje
2kgŽluté cibule
1stroužekČesneku
1lžíceMásla
1lžičkaSušeného tymiánu
1lžíceWorcestrové omáčky
2hrnkyNastrouhaného sýra(nejlépe Gruyere)
1/2ksBagety nakrájené na plátky
Sůl a pepř
Postup
V hrnci rozehřejeme máslo s olivovým olejem.
Přidáme nakrájenou cibuli a promícháme s olejem.
Občas zamícháme a vaříme cibuli dokud nezačne hnědnout.
Cibule musí začít karamelizovat, takže nemíchejte příliš často.
V případě potřeby lze přilít trochu oleje, aby se cibule nepřipalovala.
Jakmile cibule začne dostávat hnědou barvu, přidáme jemně nasekaný česnek.
Pokračujeme ve vaření a míchání, dokud cibule nezíská tmavě hnědou zkaramelizovanou barvu. Může to trvat 30 minut až hodinu.
Ochutíme solí a pepřem. Přidáme tymián.
Přidáme půl hrnku hovězího vývaru a pořádně promícháme i dno hrnce.
Přidáme zbytek hovězího vývaru, worcesterskou omáčku a vaříme, dokud se omáčka nevyvaří.
Dáme si předehřát troubu na 200ºC.
Polévku rozlejeme rovnoměrně do 4 zapékacích mističek.
Na hladinu každé misky položíme 1-2 plátky bagety.
Navrch každé misky nasypeme 1/4 nastrouhaného sýra.
Misky dáme na plech a dáme zapéct do trouby, dokud se nerozpustí sýr. Přibližně na 5 minut.