S malinami a čokoládou, ale můžete zvolit jakékoliv ovoce, které máte doma nebo Vám chutná.
Potřebné vybavení
Skleničky, do kterých budeme plnit
Suroviny
4žloutky(pokojové teploty)
130gcukru
1/2lžičkyvanilkového extraktu
450gsýru mascarpone(pokojové teploty)
120mlsmetany ke šlehání(pokojové teploty)
12kscukrářských piškotů
230mlespressa(vychlazené na pokojovou teplotu)
1lžíceneslazeného kakaového prášku na posypání nebo nastrouhanou čokoládu
ovoce na ozdobení - maliny, borůvky, jahody
Postup
Žloutky vyšleháme s cukrem, jakmile se propojí, pokračujeme ve šlehání nad vodní lázní, než se cukr rozpustí
Jakmile se cukr rozpustí, sundáme z vodní lázně a za občasného míchání čekáme na vychlazení základu, pro zrychlení můžeme pod mísu dát nádobu s ledem
Jakmile žloutky s cukrem krásně vychladnou a krém více ztuhne, přidáme postupně mascarpone a stále mícháme
Následně vyšleháme šlehačku, kterou přidáme k ostatním surovinám, opatrně promícháme, dokud se všechny ingredience správně nepropojí
Nyní se přesuneme k plnění skleniček
Piškoty vždy namočíme z obou stran do espressa
Piškoty vložíme na dno skleničky, pomocí lžíce či cukrářského sáčku přidáme krém, posypeme kakaem či nastrouhanou čokoládou, můžeme dát i nějaké ovoce a vrstvíme stejně dál, ukončíme vrstvení krémem posypaný čokoládou a případně ozdobíme ovocem
Hotové skleničky dáme ideálně přes noc uležet do lednice. Druhý den podáváme, lépe se rozloží jednotlivé chutě