1kguvařených brambor ve slupce, nakrájených na plátky
4ksuvařená vejce, nakrájená na kolečka
300guzeného masa, nakrájeného na kostičky
1ksvelké cibule, nakrájené na drobno
2ksstředně velké mrkve, nakrájené na plátky nebo nastrouhané(množství záleží na vás)
200gtvrdého sýra(nastrouhaného)
3ksčerstvá vejce
250mlsmetany na vaření
Sůl a pepř podle chuti
sádlo na vymazání zapékací nádoby(můžete nahradit olejem)
strouhanku na vysypání zapékací nádoby
Postup
Uvaříme si brambory ve slupce
Vařené brambory ve slupce si oloupeme a nakrájíme na plátky
To samé uděláme s vařenými vejci
Nakrájíme si nadrobno cibuli a uzené maso
Předehřejeme si troubu na 200°C
Mezitím si na sádle orestujeme cibuli a uzené maso
Jakmile cibule zesklovatí, sundáme z hořáku
Vymažeme si pekáč sádlem a vysypeme strouhankou
Na dno pekáčku rozložte vrstvu brambor, posypte je trochou soli
Rozložíme kolečka uvařených vajec a mrkev (která je syrová)
Přidáme vrstvu uzeného masa a cibule
Opakujeme vrstvení, dokud nevyčerpáte všechny suroviny
Takto navrstvený pekáč vložíme do rozehřáté trouby na 15-20 minut
Během pečení si připravíme směs na zalití
Syrové vejce rozšleháme se smetanou, osolíme a opepříme (my používáme sůl s italskými bylinkami, pokud nemáte použijte sůl a pepř), do směsi přidáme i nastrouhaný sýr
Po 20 minutách pečení, směs nalijeme na vrstvy v pekáči
Pečeme dalších 20 minut, dokud není povrch zlatavě křupavý a smetanově-vaječná směs musí být na dotek krásně ztuhlá
Podáváme teplé, ideálně s čerstvým salátem nebo kyselými okurkami pro osvěžení chuti. Tento recept je skvělým způsobem, jak využít zbytky z předešlého dne, a přitom vytvořit chutný a sytý pokrm. Dobrou chuť!