5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Francouzské brambory jako pokrm mají v české kuchyni speciální místo s dlouholetou tradicí. Jsou známé svou jednoduchostí a variabilitou, což umožňuje. Naše varianta francouzských brambor obsahuje na plátky uvařené brambory, vejce, uzené maso, zeleninu, smetanu a sýr.

Ale dají se různě kombinovat další ingredience – tento pokrmu je přímo stvořený k různému vylepšování a kombinování. Pokaždé se dají francouzské brambory připravit jinak. Tento pokrm se stal oblíbeným díky své chutnosti a sytosti. Zde je náš recept na tento pokrm, který si děláme u nás doma. Napište nám Vaši verzi tohoto pokrmu. Tento pokrm Vám zabere cca 30 minut přípravy a samotné zapékání cca 30-40 minut, dle trouby.

Zdroj obrázku: cooky.cz, Zapečené francouzské brambory – příprava

Recept na francouzské brambory

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 30 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 4 porce

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • Pekáč, zapékací mísa

Suroviny

  • 1 kg uvařených brambor ve slupce, nakrájených na plátky
  • 4 ks uvařená vejce, nakrájená na kolečka
  • 300 g uzeného masa, nakrájeného na kostičky
  • 1 ks velké cibule, nakrájené na drobno
  • 2 ks středně velké mrkve, nakrájené na plátky nebo nastrouhané (množství záleží na vás)
  • 200 g tvrdého sýra (nastrouhaného)
  • 3 ks čerstvá vejce
  • 250 ml smetany na vaření
  • Sůl a pepř podle chuti
  • sádlo na vymazání zapékací nádoby (můžete nahradit olejem)
  • strouhanku na vysypání zapékací nádoby

Postup 

  • Uvaříme si brambory ve slupce
  • Vařené brambory ve slupce si oloupeme a nakrájíme na plátky
    Francouzské brambory - nakrájené ingredience na plátky

    Zdroj: cooky.cz, ingredience nakrájené na plátky

  • To samé uděláme s vařenými vejci
  • Nakrájíme si nadrobno cibuli a uzené maso
    Francouzské brambory - cibule na jemnou

    Zdroj obrázku: cooky.cz, cibule a uzené maso nakrájíme

  • Předehřejeme si troubu na 200°C
  • Mezitím si na sádle orestujeme cibuli a uzené maso
    Francouzské brambory - orestujeme uzené maso

    Zdroj obrázku: cooky.cz, orestujeme uzené maso

  • Jakmile cibule zesklovatí, sundáme z hořáku
  • Vymažeme si pekáč sádlem a vysypeme strouhankou
  • Na dno pekáčku rozložte vrstvu brambor, posypte je trochou soli
  • Rozložíme kolečka uvařených vajec a mrkev (která je syrová)
    Francouzské brambory - vkládáme do pekáče

    Zdroj obrázku: cooky.cz, vrstvy v pekáči

  • Přidáme vrstvu uzeného masa a cibule
  • Opakujeme vrstvení, dokud nevyčerpáte všechny suroviny
    Recept na francouzské brambory - ingredience připravené k zapečení

    Zdroj obrázku: cooky.cz, Francouzské brambory před pečením

  • Takto navrstvený pekáč vložíme do rozehřáté trouby na 15-20 minut

Během pečení si připravíme směs na zalití

  • Syrové vejce rozšleháme se smetanou, osolíme a opepříme (my používáme sůl s italskými bylinkami, pokud nemáte použijte sůl a pepř), do směsi přidáme i nastrouhaný sýr
    Francouzské brambory - směs na zalití

    Zdroj obrázku: cooky.cz, směs na zalití brambor

  • Po 20 minutách pečení, směs nalijeme na vrstvy v pekáči
  • Pečeme dalších 20 minut, dokud není povrch zlatavě křupavý a smetanově-vaječná směs musí být na dotek krásně ztuhlá
  • Podáváme teplé, ideálně s čerstvým salátem nebo kyselými okurkami pro osvěžení chuti. Tento recept je skvělým způsobem, jak využít zbytky z předešlého dne, a přitom vytvořit chutný a sytý pokrm. Dobrou chuť!

    Zdroj obrázku: cooky.cz, podáváme hotové Francouzské brambory

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Chutnala Vám naše verze Francouzských brambor? Jak je děláte Vy?…podělte se s námi a ostatními uživateli webu ZDE.
Cena: 200 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: brambory, smetana, sýr, vejce, zapékání, zelenina



5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest