Jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí obsahuje také badyán, cukr a citron. Voňavý dezert nebo příloha s kořeněnou chutí.
Suroviny
6ksjablko(větší)
1ksskořice
1ksbadyán
3kshřebíček
1kscitron
3lžícecukr(ideálně třtinový krystal)
Postup
Oloupejte jablka, nakrájejte na zhruba osminky a odstraňte jadřince i stopky.
Jablka už při krájení vkládejte do vody, neztmavnou. Vody mějte množství zhruba tak, aby jablka plavala, víc není třeba.
Přidejte hřebíček, skořici a badyán. Množství přizpůsobte podle vlastní chuti, obvykle postačí 2–3 hřebíčky, 1 skořicová tyčinka a 1 hvězdička badyánu.
Přimíchejte cukr podle chuti, obvykle kolem 2–4 polévkových lžic, v závislosti na sladkosti jablek.
Přidejte šťávu z poloviny citronu, což dodá kompotu svěžest nebo citron nakrájejte na plátky a přidejte k jablkům.
Přiveďte směs k varu, a poté vařte na mírném ohni, dokud jablka nezměknou - obvykle asi 15–20 minut.