Dort z ořechů je skutečnou klasikou babiččiny kuchyně, kterou si zamilovali lidé po celém světě
Potřebné vybavení
Plech na pečení 29 x 39 cm
Suroviny
6vaječných bílků
250gramůmásla
200gramůmoučkového cukru
1lžíce vanilkového cukru
250gramůmletých lískových ořechů
150gramůhladké mouky
špetka soli
Ingredience na glazuru:
6žloutků
300gramůmoučkového cukru
Postup
Bílky šlehejte se špetkou soli, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
V samostatné míse vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem, dokud nezískáte hladkou a bílou homogenní hmotu.
Za stálého šlehání máslové směsi přidejte do mísy nasekané ořechy.
Poté postupně přidávejte mouku a pokračujte ve šlehání, dokud se vše dobře nespojí.
Opatrně vmíchejte vyšlehané bílky do máslové směsi. Tento krok provádějte jemně, aby se bílky nesrazily a těsto zůstalo lehké a nadýchané.
Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem.
Ořechový koláč pečte v předehřáté troubě při 180°C po dobu 20 minut. Koláč by měl být zlatavý a při dotyku pružný.
Mezitím, co se koláč peče, vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem, dokud nezískáte hladkou a krémovou polevu.
Po upečení koláč vyndejte z trouby a ihned, ještě na horký koláč, rovnoměrně rozetřete připravenou polevu. Teplo koláče pomůže polevě rychle ztuhnout a vytvořit krásně lesklý povrch.