Vrátit se zpět
Zaslat recept e-mailem
Tisknout
Obrázek receptu
Potřebné vybavení
Poznámky
–
+
porcí
Menší
Normální
Větší
Zdroj obrázku: retete-usoare.eu, Recept na balkánskou specialitu
Uložit do Mé kuchařky
Zobrazit Moje recepty
Tisknout
Pin
Recept na balkánskou specialitu, která si najde místo i na našem stole
Autor receptu:
Jana Duchoňová
5
hvězdiček od
2
kuchařů
Přidat do oblíbených
Čas přípravy
35
minut
minut
Čas vaření
25
minut
minut
Doba odpočinku v lednici:
3
hodiny
hodiny
Celkový čas
4
hodiny
hodiny
Porcí
12
porcí
Sáhnout po neobvyklém receptu do zahraniční kuchyně se většinou vyplatí
Potřebné vybavení
ruční mixér
Miska
Plech na pečení
Hrnec
Suroviny
Ingredience potřebné na přípravu těsta:
7
vaječných žloutků
100
gramů
moučkového cukru
(bude se hodit také na ozdobu )
70
mililitrů
rafinovaného slunečnicového oleje
70
mililitrů
mléka
100
gramů
hladké mouky
lžička
prášku do pečiva.
Ingredience potřebné na pusinky:
7
vaječných bílků
špetka soli
480
gramů
cukru
24
gramů
vanilkového cukru
100
mililitrů
vody
lžíce
citronové šťávy
Přidat suroviny do nákupního seznamu
Postup
Žloutky a moučkový cukr vyšlehejte mixérem, dokud nedosáhnete homogenní, nadýchané a světlé směsi.
Přidejte rafinovaný slunečnicový olej a důkladně promíchejte.
Nalijte mléko a znovu promíchejte, dokud nedosáhnete rovnoměrné konzistence.
Postupně přimíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a míchejte, dokud nedosáhnete hladkého těsta.
Rozprostřete těsto na standardní plech vyložený pečicím papírem.
Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 10 minut, až dosáhne zlatavé barvy.
Nechte vršek úplně vychladnout, poté jej opatrně oddělte od pečicího papíru a rozkrojte na dvě stejně velké části.
Jednu z částí nakrájejte na 6 stejně velkých kousků.
Připravte si italské pusinky: v hrnci smíchejte moučkový cukr, vanilkový cukr a vodu. Vše přivedete k varu za občasného míchání.
Přidejte do sirupu citronovou šťávu a promíchejte.
Vařte na mírném ohni po dobu 10-12 minut.
V hluboké suché míse šlehejte bílky se solí po dobu 3-4 minut.
Postupně, za neustálého šlehání, přilévejte horký sirup do bílkové pěny.
Šlehejte italské pusinky 10-12 minut, dokud nezískají stabilní konzistenci.
Závěrem sestavte výsledný dort
Položte spodní část dortu na talíř.
Rovnoměrně rozprostřete italskou pěnu na povrch dortu.
Na vrstvu italské pěny položte kousky vrchní části dortu.
Dejte dort do lednice na 2-3 hodiny.
Uložit do Mé kuchařky
Zobrazit Moje recepty
Poznámky
Před samotným servírováním posypte povrch dortu moučkovým cukrem.
Autor:
Jana Duchoňová
Cena:
do 130 Kč
Chod:
Dezert, Sladké
Kuchyně:
balkán, srbsko
Klíčové slovo:
moučkový cukr