Křehký dort s vanilkovým pudinkem a borůvkami je ideální sladkou tečkou na každou příležitost
Potřebné vybavení
forma na koláč
Keramické kuličky nebo fazole/rýže
Pečící papír
Suroviny
Na těsto:
200gmouky
50gmandlových lupínků
120gmásla(min. 80 % tuku)
1žloutek
50gcukru
1špetka soli
4–5lžic vody
Na krém a polevu:
500mlmléka
250gborůvek
120gcukru
50gmouky
3žloutky
1vejce
1vanilkový lusk
1špetka soli
Postup
Smícháme mouku, mleté mandlové lupínky, máslo, cukr a špetku soli, poté přidáme rozšlehaný žloutek. Postupně přiléváme vodu, dokud těsto není měkké a elastické.
Těsto zabalíme a necháme odpočinout v lednici po dobu 30 minut.
Mezitím si připravíme krém. Mléko přivedeme k varu se špetkou soli a semínky z vanilkového lusku.
V jiné míse vyšleháme cukr se žloutky a vejcem. Přidáme mouku a mícháme, dokud není směs hladká.
Horké mléko pomalu přilijeme do směsi vajec a mouky, dobře promícháme. Na středním plameni přivedeme zpět k varu a mícháme, dokud krém nezhoustne.
Těsto vyválíme, položíme do formy a propícháme vidličkou. Zakryjeme pečicím papírem a zatížíme keramickými kuličkami nebo fazolemi.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, 15 minut. Odstraníme pečicí papír a zatížení a pečeme dalších 10 minut, dokud těsto nezezlátne.
Po vychladnutí těsta nalijeme připravený krém a ozdobíme borůvkami.
Koláč necháme vychladit v lednici alespoň hodinu, poté podáváme.