Vaříme pravé brynzové halušky, celková délka přípravy 1 hodina.
Potřebné vybavení
1 Velký hrnec
1 Pánev
Síto na halušky
Struhadlo
Suroviny
600gBrambor
250gMouky
1ksVejce
400gBrynzy
400gZakysané smetany
2lžíceSádla
400gAnglické slaniny(nebo špeku)
1stroužekČesneku
Sůl a pepř
Postup
Brambory si oloupeme a najemno nastrouháme na ručním struhadle, nikoliv v žádném případě v robotu.
Do nastrouhaných brambor přidáme vejce a hladkou mouku.
Množství mouky záleží na odrůdě a stáří brambor, můžeme přidávat, kolik potřebujeme pro ideální konzistenci jako u běžných knedlíků, ale radši mírně řidší.
Dochutíme solí.
Smícháme si brynzu a zakysanou smetanu.
Prolisovaný česnek přidáme do brynzy, kterou ještě osolíme a opepříme.
Do velkého hrnce si dáme vařit osolenou vodu.
Pro vaření halušek je nejlepší mít doma síto na halušky, který postupně těsto pasírujete a prokapává do vody, kde se vaří.
Lze také vařit bez síta a to tak, že na prkénku postupně ukrajujete kousíčky a sypete do vody.
Uvařené halušky vyplavou a postupně je vyndáme. Pokud děláte velké množství halušek a voda je již velmi hustá, musí se vyměnit.
Do vařících halušek vmícháme připravenou brynzu.
Na pánvi si opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, Slováci vám vždy doporučí opečený špek.
Podáváme zalité zakysanou smetanou a posypané slaninou.
TIP: Pokud vám zbydou halušky k večeři, neohřívejte je, ale dejte je opéct do hněda na pánev ze všech stran bez tuku. Opravdové pochutnání.