Pokud se řadíte mezi milovníky čokolády, tento recept musíte vyzkoušet. Kakaový korpus, který je jemně nasáklý pomerančovým sirupem, aby byl dokonale vláčný a plný svěžesti.
Potřebné vybavení
Plech na pečení
Suroviny
Základní těsto:
5vajec
125gramůcukru
95gramůhladké mouky
30gramůkakaa
špetka soli
1lžička vanilkové esence
Přeliv:
500mililitrůvody
100gramůcukru
100mililitrůpomerančového nektaru
1lžička vanilkové esence
Čokoládový krém:
150gramůcukru
150mililitrůvody
150gramůhořké čokolády
100gramůmásla
250gramůmascarpone
Glazura:
150gramůhořké čokolády
200mililitrůsmetany
50gramůmásla
Šlehačka
200mililitrůsmetany ke šlehání
300mililitrůsladké smetany
Postup
Bílky šleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud nevznikne pevná pěna.
Přidáme žloutky a vanilkovou esenci a jemně promícháme.
Nakonec přisypeme prosátou mouku a kakao a důkladně zapracujeme.
Formu vyložíme pečicím papírem.
Nalijeme směs do formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C.
Po upečení necháme vychladnout a poté rozdělíme na 16 porcí.
Vodu s cukrem přivedeme k varu, dokud se cukr nerozpustí.
Přidáme pomerančový nektar a vanilkovou esenci a vaříme asi 3 minuty.
Necháme sirup vychladnout.
Cukr, vodu a 3-4 kapky octa svaříme do varu. Ocet zabrání krystalizaci sirupu.
Přidáme čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí.
Sirup necháme úplně vychladnout.
Měkké máslo smícháme s mascarpone. Do směsi postupně přidáváme vychlazený čokoládový sirup a důkladně promícháme. Krém necháme odležet v lednici.
Čokoládu a tekutou smetanu zahřejeme na parní lázni, dokud se čokoláda nerozpustí.
Sejmeme z plotny a přidáme máslo, dobře promícháme. Polevu necháme asi 15 minut vychladnout.
Smícháme smetanu se sladkou smetanou a šleháme, dokud nevznikne tuhá šlehačka.
Každý kousek těsta namočíme do sirupu a položíme na plech.
Polejeme čokoládovou polevou a necháme v lednici asi 15 minut ztuhnout.
Pomocí cukrářského sáčku ozdobíme vrch každého košíčku šlehačkou.