Křehká textura toto těsto činí dokonalou volbou pro různé slané i sladké recepty.
Potřebné vybavení
Pánev
Váleček
Miska
Mísa
Suroviny
První těsto:
1vejce
špetka soli
15 mililitrů másla(rozpuštěného )
40 mililitrů mléka
150 gramů hladké mouky
Druhé těsto:
2vejce
špetka soli
3 polévkové lžícecukru
30mililitrů másla(rozpuštěného )
190 gramů hladké mouky
rostlinný olej
Postup
Promíchejte v míse vejce, sůl, mouku a mléko. Z uvedených ingrediencí připravte první těsto, které propracujete a nechte odpočívat.
Mezitím připravte i těsto druhé, které opět necháte odpočinout několik minut. Do mísy dejte vejce, sůl, rozpuštěné máslo a cukr. Vše promíchejte a přidejte mouku. Propracujte do hladkého těsta.
První těsto rozdělte na dvě části. První část rozválejte do obdélníkového tvaru.
Druhé těsto rozválejte do stejného obdélníkového tvaru
Jedno z těst, které je tenčí, použijte jako podkladové. Potřete jej vodou nebo olivovým olejem a překryjte jej druhým těstem, které také potřete vodou nebo olivovým olejem.
Druhou polovinu z prvního těsta, kterou jste si odložili, nyní rozválejte stejným způsobem a položte na vrch obou předchozích těst. Takže takto vznikly vrstvy, které jsou položené na sobě.
Na celém těstě si nyní rozvrhněte stejně velké čtverečky - tedy šachovnici, kterou rozkrájejte na stejné dílky.
Každý čtvereček nyní vytvarujte do tvaru košíčku. Postupovat budete tak, že do středu čtverečku spojíte dva kraje těsta. Čtvereček nyní otočíte vzhůru nohama a spojíte i z druhé strany. Vzniknou Vám košíčky. Nezapomeňte si malinko namáčet prsty.