Tradiční česká domácí sekaná - my ji připravujeme s bramborovou kaší a salátem z okurek. Děti toto jídlo milují
Potřebné vybavení
Trouba
Suroviny
500gmletého mix
100gslaniny nakrájené na plátky
1ksmenší cibule najemno nakrájená
1/2lžíceoregana
1vejce
3-4stroužkyčesneku(prolisovat)
1rohlík(nakrájený na kostičky)
50mlmléka
sůl
italská bylinková sůl v mlýnku od kotanyi
Postup
Nejprve si předehřejeme troubu na 200 stupňů
Nyní si nakrájíme rohlík na kostičky, které přendáme do větší mísy, zalijeme mlékem, tak aby byl rohlík rozmočený, případné přebytečné mléko slijeme
Přidáme ostatní ingredience - mleté maso, cibuli, česnek, oregáno, vejce, italskou bylinkovou sůl, plus sůl podle chuti
Vše společně důkladně promícháme aby vzniklo kompaktní těsto
Po promíchání si navlhčíme ruce a vytvarujeme z masa šišku a přendáme do připraveného pekáčku
Jakmile máme maso vytvarované a přesunuté v pekáčku, pokryjeme šišku masa připravenou slaninou
Maso trošku podlijeme vodou, cca 0,5 cm vody a pečeme v troubě na 200 stupňů po dobu 10-15 minut, poté teplotu snížíme a pečeme na 170 stupňů po dobu 45-50 minut
Maso v průběhu pečení sledujeme, kdyby se příliš odpařila voda, dolijeme, aby se výpek nezačal připalovat
Podáváme s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem, a s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem