Vyzkoušejte tento recept citronový dezert, který je lahodný a osvěžující. A potěšte vaše chuťové buňky i srdce.
Suroviny
Ingredience potřebné na citronovou směs:
500mililitrůmléka
100gramůcukru
50gramůkukuřičného škrobu
100mililitrůcitronové šťávy
3gramůcitronové kůry
Ingredience potřebné na smetanový krém:
100gramůsmetanového sýra
35gramůcukru
250mililitrůsmetany ke šlehání
Ingredience potřebné na polevu:
150gramůcitronové želé
citronová kůra
Postup
V menším hrnci zahřejte mléko na střední teplotu. Jakmile se mléko začne ohřívat, přidejte cukr a kukuřičný škrob. Dobře promíchejte metličkou, aby se všechny ingredience spojily.
Poté přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Pokračujte v míchání, dokud směs nezačne vřít.
Snižte teplotu a vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci krému.
Jakmile dosáhnete požadované hustoty, odstavte hrnec z ohně a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
Do hluboké mísy dejte smetanový sýr, cukr, vanilkový cukr a smetanu ke šlehání. Míchejte elektrickým šlehačem asi jednu minutu, dokud směs nezačne být krémová.
Pokračujte v míchání a postupně přilévejte tekutou smetanu. Směs míchejte, dokud není hladká a dobře propojená.
Připravený krém přendejte do cukrářského sáčku a dejte do chladničky, aby se ochladil a zpevnil.
Sušenky namočte krátce do mléka, aby změkly, ale nerozpadly se. Položte první vrstvu sušenek na dno skleněné nebo keramické misky.
Na vrstvu sušenek rovnoměrně naneste polovinu vychladlé citronové směsi. Opakujte s další vrstvou namočených sušenek a zbytkem citronové směsi, dokud nevyčerpáte všechny ingredience.
V hrnci na mírném ohni rozehřejte citronové želé podle pokynů na obalu. Míchejte, dokud se želé zcela nerozpustí a nevytvoří hladkou směs.
Nechte želé mírně vychladnout, ale ještě tekuté ho rovnoměrně rozetřete na povrch dezertu. Tím zajistíte, že všechny vrstvy budou pevně držet pohromadě.
Na vrstvu želé naneste připravený smetanový krém z cukrářského sáčku a rovnoměrně ho rozetřete po celém povrchu dezertu.
Dezert ozdobte nastrouhanou citronovou kůrou, která dodá svěžest a dekorativní vzhled.
Hotový dezert vložte do ledničky a nechte ho chladit několik hodin, nejlépe přes noc, aby se chutě propojily a dezert získal správnou konzistenci.