Dokonalý pokrm nejen na podzimní večery, ale i pro hosty - to je jablečný koláč s karamelem
Potřebné vybavení
Dortová forma o průměru 20 cm
Mísa
Suroviny
Ingredience potřebná na koláč:
1/3šálku másla
1/2šálku hnědého cukru
1/2lžičky skořice
1/4lžičky soli
2jablka(oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na osminky)
Ingredience potřebná na těsto:
1/4šálku másla
2lžíce másla
1/2šálku moučkového cukru
1/2lžičky vanilkového extraktu
1velké vejce
1 1/2šálku pšeničné mouky
1 1/2lžičky prášku do pečiva
1/4lžičky soli
1/2šálku mléka
Postup
Předehřejte troubu na 180°C.
Dortovou formu vyložte pečicím papírem, který zmačkejte, navlhčete a poté vyždímejte.
V malé misce smíchejte hnědý cukr se skořicí, přidejte měkké máslo a míchejte do hladka. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na dno formy.
Na karamelovou vrstvu rozmístěte rovnoměrně nakrájená jablka.
Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl, dále v jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkou. Přidejte vejce a šlehejte na vysokou rychlost až do světlé a nadýchané konzistence, přibližně 2 minuty.
Do máslové směsi střídavě přidávejte moučnou směs a mléko, míchejte na nízkou rychlost, dokud se ingredience nespojí.
Těsto nalijte na připravené jablka a uhladěte.
Pečte v předehřáté troubě 40–45 minut.
Po upečení koláč opatrně vyklopte na talíř a podávejte teplé, ideálně s kopečkem zmrzliny pro dokonalý chuťový zážitek.