Vrátit se zpět
Zaslat recept e-mailem
Tisknout
Obrázek receptu
Potřebné vybavení
Poznámky
–
+
porcí
Menší
Normální
Větší
Obrázek: kilocalorii, Recept na domácí čokoládovou roládu s jemným krémem a džemem
Uložit do Mé kuchařky
Zobrazit Moje recepty
Tisknout
Pin
Recept na domácí čokoládovou roládu s krémem a džemem - jemná a chutná
Autor receptu:
Jana Duchoňová
5
hvězdiček od 1 kuchaře
Přidat do oblíbených
Čas přípravy
20
minut
minut
Čas vaření
10
minut
minut
Doba odpočinku v lednici
2
hodiny
hodiny
Celkový čas
2
hodiny
hodiny
30
minut
minut
Porcí
1
roláda
Čokoládová roláda je skvělou pochoutkou k odpolední kávě nebo jako dezert po večeři.
Potřebné vybavení
Plech na pečení
Pečící papír
2 Misky
Suroviny
Ingredience potřebné na přípravu těsta na roládu:
4
vejce
půl lžičky
prášku do pečiva
1
špetka
soli
vanilkový cukr
20
gramů
kakaového prášku
30
mililitrů
vody
90
gramů
mouky
100
gramů
cukru
Ingredience potřebné na přípravu krému:
15
gramů
mouky
15
gramů
škrobu
30
gramů
vanilkového cukru
100
gramů
cukru
350
gramů
jogurtu nebo smetany
ovocný džem, marmeláda
Přidat suroviny do nákupního seznamu
Postup
V misce si rozklepněte vejce na přípravu polevy a přidejte špetku soli.
Poté míchejte po dobu jedné minuty.
Přidejte vanilkový cukr a postupně do směsi za stálého míchání vmíchejte moučkový cukr.
Až bude cukr plně rozpuštěn, přilijte vodu a důkladně promíchejte, abyste získali hladkou polevu.
V další misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaovým práškem.
Tuto směs prosívejte do pěny postupně, a to po částech, přičemž jemně promíchejte pomocí metličky.
Hotovou směs přelijte na plech vyložený pečicím papírem o rozměrech 30×40 cm.
Zarovnejte ji a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů.
Pečte přibližně 8-10 minut, dokud těsto nezíská lehce zlatavou barvu.
Po upečení přeneste vrchní část těsta na další kus pečicího papíru a opatrně odstraňte ten, na kterém se peklo.
Pro přípravu krémové náplně nejprve dejte cukr do hrnce a poté přidejte mouku a škrob. Důkladně promíchejte.
Přidejte vejce, znovu promíchejte a poté přilijte jogurt.
Postavte hrnec na střední až mírný oheň a neustále míchejte, dokud směs nezhoustne.
Jakmile dosáhne vařící se směs požadované konzistence, nechte ji ještě vařit minutu a poté přidejte vanilkový cukr a máslo.
Pokračujte v míchání, dokud nedosáhnete hladké konzistence krému.
Přelijte hotový krém do misky a přikryjte jej fólií. Nechte ho postupně zchladnout na pokojovou teplotu.
Nakonec rozetřete vrstvu džemu na vrchní část pečeného těsta a poté na ni nanesete vrstvu připraveného krému.
Srolujte celou roládu a opatrně ji zabalte do pečicího papíru.
Dejte ji do lednice na několik hodin, aby se zchladila a zpevnila.
Uložit do Mé kuchařky
Zobrazit Moje recepty
Poznámky
Před podáváním může být čokoládová roláda s džemem ozdobena moučkovým cukrem nebo čokoládovou polevou, či jiným posypem a nakrájena na plátky.
Autor:
Jana Duchoňová
Cena:
do 80 Kč
Chod:
Dezert, Sladké
Kuchyně:
Česká
Klíčové slovo:
čokoláda, džem, jogurt, marmeláda, roláda, šlehačka, smetana