Makovkové rohlíky nebo-li makovky, s ovocnou náplní a medovou glazurou, vhodné ke snídani nebo jako sladká pochoutka
Potřebné vybavení
Plech na pečení
Pečící papír
Suroviny
Na těsto:
500gmouky
250mlvody
80mloleje
50gcukru
20gčerstvého droždí
špetka soli
Na náplň:
400gšvestkového džemu
Na mazání a zdobení:
1lžička mouky
50mlvody
3lžičky máku
med
Postup
Mouku prosejeme do mísy a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého nalijeme kvásek připravený z droždí, lžíce cukru a trochy vody. Necháme 5 minut odpočívat.
Zbytek cukru rozpustíme v teplé vodě a přidáme lehce rozehřátý olej. Vše smícháme s moukou, přidáme sůl a uhněteme hladké těsto.
Těsto necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodinu).
Vykynuté těsto rozdělíme na 10 dílů, každý kousek rozválíme na obdélník a naplníme švestkovou marmeládou. Srolujeme do tvaru tyčinek.
Tyčinky necháme ještě 30 minut kynout na plechu, potřeme směsí vody a mouky a posypeme mákem.
Pečeme při 180 °C asi 20-25 minut, dokud nezezlátnou. Po vytažení z trouby potřeme medem.