Vrátit se zpět
Zaslat recept e-mailem
Tisknout
Obrázek receptu
Potřebné vybavení
Instruction Images
–
+
porcí
Menší
Normální
Větší
Těsto na pletenky a jeho dělení
Uložit do Mé kuchařky
Zobrazit Moje recepty
Tisknout
Pin
Recept na domácí pletené housky
Autor receptu:
Jana Duchoňová
5
hvězdiček od 1 kuchaře
Přidat do oblíbených
Čas přípravy
20
minut
minut
Čas vaření
20
minut
minut
Doba kynutí
1
hodina
hodina
Celkový čas
1
hodina
hodina
40
minut
minut
Porcí
12
kusů
Lahodné a jednoduché pletenky, které zvládnete připravit doma. Výborné jako příloha k polévkám, salátům nebo jako základ pro sendviče
Potřebné vybavení
Plech na pečení
Suroviny
1
kg
hladké mouky
800
ml
vody
42
g
čerstvého droždí
100
ml
oleje
2
polévkové lžíce
krystalového cukru
1
polévkové lžíce
soli
1
polévkové lžíce
mletého kmínu
voda
(na potření)
celý kmín, hrubá sůl
(na posyp)
1
hrnek
vody
(do trouby)
Přidat suroviny do nákupního seznamu
Postup
Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, mletý kmín a rozdrobíme čerstvé droždí.
Do směsi přilijeme 300 ml teplé vody a 100 ml oleje.
Promícháme a postupně přidáváme dalších 500 ml vody, dokud nevznikne hladké těsto.
Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě po dobu 1 hodiny.
Po vykynutí těsto rozdělíme na menší části, z nichž tvarujeme pletenky. Můžeme je zaplést podle libosti.
Pletenky položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je vodou a posypeme celým kmínem a hrubou solí.
Pletenky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15-20 minut. Do trouby vložíme hrnek s vodou, aby se pečivo nevysušovalo.
Po upečení necháme pletenky vychladnout a podáváme s oblíbenou přílohou.
Video recept
Uložit do Mé kuchařky
Zobrazit Moje recepty
Autor:
Jana Duchoňová
Cena:
do 90 Kč
Chod:
Svačina
Kuchyně:
Česká, Středoevropská
Klíčové slovo:
domácí housky, domácí pečivo, housky, kynuté pečivo, Kynuté těsto, pletenky