Výborná domácí vaječná pomazánka, kterou připravíte podle rychlého a jednoduchého receptu doslova za pár minut.
Potřebné vybavení
Prkénko
Mísa
Suroviny
6ksVejce
80gGervais sýr
1ksBílá cibule
1/2hrnkuOlej
1polévková lžíceOcet
1čajová lžičkaPlnotučná hořčice
1čajová lžičkaSůl
1/2čajové lžičkyPepř
Postup
Do hrnce dáme vodu a lžíci octa, posléze přivedeme k varu.
Do vroucí vody vložíme 4 vejce, které vaříme natvrdo zhruba 8-10 minut.
Během vaření vajec si připravíme domácí majonézu.
Do misky vložíme 2 žloutky, lžičku plnotučné hořčice a vše promícháme metlou.
Po promíchání následně přiléváme za stálého šlehání půl hrnku oleje, olej však musí téct velmi tenkým proudem, aby se stačil vmísit a propojit se žloutky a hořčicí.
Vše šleháme, dokud nám nevznikne taková konzistence, kdy nám vzniklá majonéza zůstane na lžíci a není příliš tekutá.
Do ušlehané majonézy přidáme sýr Gervais, sůl, pepř, najemno nakrájenou cibuli a vše promícháme do jednotné hmoty.
Hmotu necháme v lednici na pár minut vychladit.
Po uvaření vejce ochladíme, oloupeme a buď nahrubo promačkáme vidličkou, nebo nakrájíme na malé kostičky.
Takto upravená vejce nakonec přidáme k vychlazené hmotě, důkladně promícháme a necháme opět odležet v lednici.
Takto již hotovou pomazánku můžeme podávat s jakýmkoliv pečivem, či jako podmaz na chlebíčky.