Vrátit se zpět
Zaslat recept e-mailem
Tisknout
Obrázek receptu
Potřebné vybavení
Instruction Images
Menší
Normální
Větší
Domácí Vaječňák - Vaječný likér nejen na Vánoce
Uložit do Mé kuchařky
Zobrazit Moje recepty
Tisknout
Pin
Recept na domácí vaječný likér
Autor receptu:
Amálie Kratochovílová
5
hvězdiček od 1 kuchaře
Přidat do oblíbených
Příprava domácího vaječňáku není složitá a můžete si ho dochutit podle vlastních preferencí a chutí.
Potřebné vybavení
Hrnec
Láhve
vhodné na plnění likérem
Suroviny
5
ks
žloutků
250
ml
smetany ke šlehání min. 33%
250
ml
plnotučného mléka
1
ks
vanilkový lusk
250
ml
rumu
(dle chuti)
200
g
moučkového cukru
Přidat suroviny do nákupního seznamu
Postup
Nejdříve si s míse vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem do nadýchané světlé směsi. Cukr se musí dokonale rozpustit.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyjmeme semínka, která přidáme do žloutkové směsi.
V menším čistém hrnci smícháme mléko se smetanou a zahříváme, ale nevaříme.
Jakmile smetana s mlékem lehce pobublávají, můžeme přidat vydlabaný vanilkový lusk, aby uvolnil do mléka zbylou chuť.
Do ohřátého mléka za stálého míchání přiléváme žloutkovou směs tak, aby nevznikly hrudky.
Mícháme do zhoustnutí a odstraníme vanilkový lusk. Stále se směs nesmí vařit!
Jakmile je směs hustá jako pudink, hrnec odstavíme a necháme lehce zchladnout.
Postupně vmícháváme rum dle svých preferencí. Nezapomeňte, že rum také prodlužuje trvanlivost likéru.
Hotový likér necháme zcela zchladnout a nalejeme ho do čistých lahví. Ty následně uložíme do lednice nejlépe na noc.
Uložit do Mé kuchařky
Zobrazit Moje recepty
Autor:
Amálie Kratochovílová
Chod:
Dezert, Nápoje, Speciální příležitosti
Kuchyně:
Česká
Klíčové slovo:
vaječný likér, vánoční recept