Tento tradiční pokrm je skvělou volbou pro výjimečné příležitosti
Potřebné vybavení
Kuchyňský provázek
ponorný mixér
Palička na maso
Suroviny
4plátky hovězího masa
1klobása
100gramůslaniny
2vejce (natvrdo)
2malé okurky
⅓šálku nálevu na okurky
4cibule
5lžic žluté hořčice
2polévkové lžíceslunečnicového oleje
1 ½polévkové lžícemouky
½lžičky mletého černého pepře
4šálky hovězího vývaru
sůl
Postup
Oloupejte a rozpulte natvrdo uvařená vejce. Klobásu nakrájejte na tenké nudličky. Okurky podélně rozřízněte na polovinu nebo na čtvrtiny. Nakrájejte slaninu na plátky.
Plátky hovězího masa jemně naklepejte z obou stran pomocí paličky na maso, aby byly tenké.
Ochuťte maso solí a pepřem z obou stran. Jednu stranu potřete vrstvou hořčice.
Na vrchní polovinu každého plátku položte polovinu vařeného vejce, kousek slaniny, plátek klobásy, měsíček cibule a kousek okurky.
Maso srolujte a pevně svažte kuchyňským provázkem.
V hrnci rozehřejte slunečnicový olej. Závitky opečte ze všech stran do zlatova. Vyjměte a dejte stranou.
Do hrnce přidejte zbytek cibule a slaniny. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
Přisypte mouku a míchejte.
Přidejte zbytek hořčice, nálev z okurek a hovězí vývar. Promíchejte.
Vraťte závitky do hrnce s omáčkou, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a přikryjte pokličkou.
Závitky duste na mírném ohni 1½ hodiny nebo dokud nejsou měkké.
Hotové závitky vyjměte, odstraňte provázek a dejte stranou.
Omáčku dochuťte solí a pepřem, poté ji rozmixujte dohladka ponorným mixérem.