Skvělý dezert na gril - tato jablka podáváme s oříškovou drobenkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Potřebné vybavení
Gril
Suroviny
4ksvelkých jablek(např. Pink Lady, Evelina, Red Delicious)
40gmásla
40ghnědého cukru
20gmouky
40govesných vloček
špetku mleté skořice
40gvlašských ořechů(nasekaných, můžeme zvolit i jiné ořechy nebo kombinaci)
trošku medu
zakysaná smetana(vychlazená)
vanilková zmrzlina
Postup
Omyjte jablka a každé jablko rozřízněte podélně napůl. Odstraňte jadřince.
Položte půlku jablka rovnou stranou na stůl a nožem nařezávejte rovnoběžné zářezy (cca půl cm od sebe), aniž byste prořízli celé jablko. Spodní část musí zůstat neporušená. Pro ulehčení můžete použít zarážky, např. vařečky po stranách jablka.
Rozpusťte polovinu másla a smíchejte se skořicí a polovinou hnědého cukru. Připravená jablka dejte na grilovací desku nebo do hliníkové misky, rovnou stranou dolů, a potřete je rozpuštěným máslem.
Zbytek másla nakrájejte na kostičky a promíchejte s moukou, ovesnými vločkami, solí, zbytkem hnědého cukru, ořechy a medem. Vytvoříte drobenku, kterou dejte stranou.
Gril nastavte na nepřímé grilování a teplotu přibližně 180°C. Vložte desku nebo misku s jablky na gril a grilujte přibližně 15 minut.
Po 15 minutách posypte jablka připravenou drobenkou a lehce ji vetřete do zářezů. Nechte jablka ještě pár minut na grilu.
Vytáhněte jablka z grilu a nechte je chvilku vychladnout. Podávejte s vanilkovou omáčkou, vanilkovou zmrzlinou nebo vychlazenou zakysanou smetanou.