Použití mascarpone v receptu na jahodový koláč zajišťuje, že je koláč bohatě vláčný
Potřebné vybavení
Forma nebo plech na pečení
Miska
Suroviny
300gramůmouky
0,5sáčku prášku do pečiva
4vejce
200gramůhnědého cukru
250gramůmascarpone
1lžičkavanilkového extraktu
250gjahod
sůl
100mloleje
Postup
Příprava jahod a suchých surovin
Rozpálíme troubu na 180 stupňů Celsia.
Jahody překrojte napůl
Do mísy nasypeme mouku, přidáme prášek do pečiva a čtvrt lžičky soli, dobře promícháme
Příprava mascarpone směsi
Do velké mísy dejte sýr mascarpone
Přidejte cukr a míchejte při nízké rychlosti 2 minuty, dokud směs nebude krémová
Přidejte olej a míchejte při nízké rychlosti, dokud není směs homogenní
Přidejte vejce, jedno po druhém. Po každém přidaném vejci šlehejte při nízké rychlosti, dokud se nezapracují.
Přidejte vanilkový extrakt a míchejte ještě několik vteřin
Kombinace suchých a mokrých surovin
Třetinu suchých surovin prosejte do směsi s mascarpone a jemně promíchejte metličkou
Postupně přidávejte zbytek suchých surovin ve dvou vlnách. Po každém přidání jemně promíchejte metličkou pohybem zdola nahoru, dokud není směs kompletně propojená
Pečení
Směs na koláč nalijte do formy (24x24 cm) vyložené pečicím papírem a vymazané máslem a hezky zarovnejte
Pokud se povrch peče příliš rychle a mohl by se připalovat, přikryjte formu alobalovou fólií. Zabráníte tak přílišnému ztmavnutí, zatímco vnitřek ještě zůstává neupečený.