Vrátit se zpět
Zaslat recept e-mailem
Tisknout
Obrázek receptu
Potřebné vybavení
Instruction Images
–
+
porcí
Menší
Normální
Větší
Zdroj obrázku: kiloretete, Jak připravit domácí eclairs na plechu
Uložit do Mé kuchařky
Zobrazit Moje recepty
Tisknout
Pin
Recept na jedinečný dezert Eclair - řez z odpalovaného těsta s krémem na plechu
Autor receptu:
Jana Duchoňová
5
hvězdiček od 1 kuchaře
Přidat do oblíbených
Čas přípravy
20
minut
minut
Čas vaření
40
minut
minut
Celkový čas
1
hodina
hodina
Porcí
8
porcí
Eclairs jsou perfektní pro speciální příležitosti, ale také jako sladká odměna po náročném dni.
Potřebné vybavení
Plech
o rozměrech 22×32 cm
Suroviny
Ingredience potřebné na základní těsto :
120
mililitrů
mléka
120
mililitrů
vody
120
gramů
mouky
80
gramů
másla
4
vejce
trochu soli
Ingredience potřebné na vanilkový krém:
4
polévkové lžíce
potravinářského škrobu
400
mililitrů
mléka
3
žloutky
8
lžic
cukru
50
gramů
másla
200
gramů
mascarpone
vanilkový cukr
Ingredience potřebné na šlehačku:
250
mililitrů
zakysané smetany
2-3
lžíce
cukru
1
lžička
smetany ke šlehání
Na ozdobu:
50
gramů
čokolády
1
lžička
másla
2
polévkové lžíce
vody
Přidat suroviny do nákupního seznamu
Postup
Do velké mísy nalijte vodu, mléko a přidejte máslo spolu s špetkou soli.
Položte mísu na mírný oheň a zahřívejte, dokud směs nezačne vařit.
Jakmile směs začne vařit, sundejte ji z plotny a rychle přisypte mouku.
Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a nevytvořily se hrudky.
Vraťte směs zpět na oheň a míchejte ji po dobu jedné minuty, aby se těsto dobře propařilo.
Poté těsto sundejte z ohně a nechte ho dvě minuty vychladnout. Jemně míchejte, abyste odstranili páru.
Přidejte vejce do těsta. Můžete je zapracovat jedno po druhém nebo všechna najednou pomocí metličky nebo stěrky.
Směs důkladně promíchejte, aby byla hladká a lesklá.
Těsto nanášejte lžící na plech a rovnoměrně ho rozetřete.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35-40 minut.
Po upečení nechte těsto vychladnout v troubě s otevřenými dvířky.
Do hrnce s dvojitým dnem dejte tři žloutky, kukuřičný škrob a cukr.
Postupně přilévejte mléko a míchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky.
Hrnec dejte na mírný oheň a neustále míchejte, dokud krém nezhoustne jako pudink.
Vypněte oheň, nechte krém jednu minutu stát a poté přidejte nakrájené máslo.
Míchejte, dokud krém nebude hladký a homogenní.
Zakryjte krém potravinářskou fólií přímo na povrch, aby se nevytvořil škraloup.
Nechte krém vychladnout na pokojovou teplotu.
Po vychladnutí přidejte mascarpone a mixujte při nízké rychlosti, dokud krém nebude hladký.
Krém rozetřete rovnoměrně na upečený a vychladlý plát těsta.
V misce vyšlehejte studenou smetanu s cukrem, dokud neztuhne.
Pokud je smetana méně kvalitní, můžete přidat zahušťovadlo na šlehačku.
Šlehačku rovnoměrně rozetřete na vrstvu vanilkového krému.
Na mírném ohni homogenizujte ingredience pro ozdobu a nechte směs vychladnout.
Ozdobte eclairs podle chuti připravenou směsí.
Nechte hotové eclairs 2-3 hodiny v lednici, aby se všechny chutě propojily.
Uložit do Mé kuchařky
Zobrazit Moje recepty
Autor:
Jana Duchoňová
Cena:
do 120 Kč
Chod:
Dezert
Kuchyně:
Francouzská
Klíčové slovo:
čokoláda, dort na plech, jemné těsto, krém, odpalované těsto, řezy na plech, vanilkový krém