Šťavnatá kuřecí stehna pečená na voňavém základu z hub, cibule a česneku. Jednoduchý recept pro dokonalý oběd, kde se maso ochutí z pečených ingrediencí.
Potřebné vybavení
Trouba
Pekáč
Suroviny
4kskuřecí stehno
60gmáslo
6kshouby(střední hříbek celý nebo střední kloboučky z bedel)
2kscibule(střední)
4stroužekčesnek
sůl
pepř
sladká paprika
kmín
voda(na podlití)
sádlo(na vymazání pekáče)
Postup
Cibuli nakrájejte nadrobno, houby na menší kousky (1-2 cm), česnek natřete nebo rozmačkejte.
Kuřecí stehna nasolte, opepřete a posypejte sladkou paprikou z obou stran.
Pekáč či zapékací mísu vymažte sádlem, může být i máslo s trochou oleje.
Do pekáče vložte kuřecí stehna, obsypte dokola cibulí, houbami a česnekem.
Přímo na každé stehno dejte kus másla, aby se při pečení rozpustilo a udělalo základ na křupavou kůrku.
Až na máslo nasypte celý kmín, posypte stehna, cibuli i houby. Kmín se skvěle hodí jak k houbám, tak ke kuřeti.
Rozehřejte troubu na 170 až 180 ˚C, vložte pekáč, který zpočátku zavřete, aby se stehna pekla a nevysychala, protože vodou budete podlévat až ve chvíli, kdy začne cibule chytat barvu.
Po zhruba 20 až 30 minutách zkontrolujte obsah pekáče, pokud už cibule začala zlátnout, podlejte horkou vodou zhruba do poloviny stehen a pečte otevřené. Pokud cibule ještě zlatá není, přikryjte a pečte dalších 10 až 15 minut.
Zhruba každých 10 minut přelijte máslovou vodu s kořením přes každé stehno.
Po zhruba 40 minutách od otevření pekáče už by měla kůrka kuřete zlátnout. Pokud máte rádi kuře sušší, kde jde maso lépe od kosti nebo jsou kuřecí stehna větší, pečte klidně s průběžným podléváním dalších 20 minut.
Podávejte s rýží, bramborem nebo s dobrým čerstvým chlebem. Dobrou chuť!