Lahodná pórková polévka s bramborami, ochucená česnekem a majoránkou
Potřebné vybavení
Hluboký hrnec
Suroviny
2pórky(nakrájené na kolečka)
3střední brambory
1polévková lžíce másla
⅓šálku mouky
2stroužky česneku
2lžičky soli
½polévkové lžícesušené majoránky
5šálků vody nebo zeleninového vývaru(1,2 l)
Postup
Očištěné pórky nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
V hrnci na středním plameni rozpustíme máslo. Přidáme nakrájený pórek a špetku soli. Mícháme, dokud pórek nezměkne.
Přisypeme mouku a opékáme ji asi 1 minutu, neustále mícháme, aby se vytvořil základ jíšky, která polévku zahustí.
Postupně přiléváme vodu (nebo zeleninový vývar) a mícháme, abychom se zbavili hrudek. Poté přidáme zbytek vody a brambory.
Polévku dochutíme solí, přivedeme k varu, snížíme teplotu a hrnec přikryjeme. Vaříme asi 15 minut, dokud brambory nezměknou.
Nakonec do polévky přidáme prolisovaný česnek a sušenou majoránku, kterou jsme si předtím jemně rozetřeli v dlani, aby uvolnila svou vůni. Dobře promícháme.
Podle chuti přidáme více soli, pokud je potřeba, a podáváme.