V letošním roce 2024 si připravujeme tento zajímavý, domácí džem, který kombinuje rebarboru a maliny. Prolínají se krásně sladké a kyselé chutě.
Potřebné vybavení
Velký hrnec
Sklenice na džem
Hrnec nebo nádoba na vodní lázeň
Suroviny
6šálkůčerstvých nebo mražených malin
2šálkynakrájené rebarbory
7šálkůcukru krystal
1baleníovocného pektinu
2lžícecitronové šťávy
Postup
Ve velkém hrnci na mírném ohni vařte maliny a rebarboru dokud nezměknou. Ovoce následně rozmačkejte.
Ve vroucí vodní lázni si prohřejte nádoby a víčka, do kterých budete džem plnit.
V mističce si smíchejte 2 šálky cukru s pektinem. Přidejte citronovou šťávu a vše přidejte k malinám a rebarboře.
Směs přiveďte k varu, míchejte vařečkou a nechte provařit ještě jednu minutu.
Přidejte zbývající cukr, stále míchejte a znovu přiveďte k varu.
Snižte teplotu, aby džem zůstal teplý, ale už ho dále nevařte. Jestli-že je potřeba, odstraňte vzniklou pěnu.
Horký džem nalijte do sklenic. Nechte 1 cm volného prostoru od okraje. Otřete okraje, uzavřete.
Sklenice s džeme nechte v horké vodní lázni po dobu 10 minut.
Vyjměte sklenice z vodní lázně a nechte vychladnout na kuchyňské utěrce. Následně nechte sklenice 24 hodin na jednom místě. Po uplynutí času zkontrolujte těsnost. Víčka se nesmí při stlačení středu prohýbat nahoru a dolů.
Sklenice skladujte na suchém a chladném místě. Jestliže Vám sklenice dokonale netěsní, uchovávejte džem v lednici.