Pečeme obrácený jablečný dort o velikosti 20 cm. Doba přípravy nám zabere 20 minut, doba pečení 45 minut.
Potřebné vybavení
Trouba
Plech dáme na něj dortovou formu
Dortová forma o velikosti 20 cm
Mísa
šlehací metla
Suroviny
Zkaramelizované jablka:
3ksvětších jablek(oloupané a nakrájené na plátky)
65gmásla(změklého)
110ghnědého cukru
1/2lžičkymleté skořice
Korpus:
75gmásla
110gmoučkového cukru
1/2lžičkyvanilkové esence
1ksvejce(velikosti L)
195g hladké mouky
1/4lžičkysoli
130mlmléka
2lžičkyprášku do pečiva
Postup
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Následně si vyložíme dortovou formu o rozměru 20 cm pečícím papírem ze všech stran. Doporučujeme formu vymazat tukem, lépe se pečící papír přichytne ke stěnám formy.
Zkaramelizované jablka:
Oloupané a nakrájené jablka dáme do mísy a promícháme je se změklým máslem, skořicí a cukrem.
Touto směsí vyložíme dno dortové formy.
Korpus:
V míse promícháme moučkový cukr, vanilku a vejce.
Následně přidáme mléko a mouku s kypřícím práškem a solí.
Po důkladném propojení těsta přidáme rozpuštěné máslo.
Jakmile je těsto krásně hladké, vše přelijeme do dortové formy na jablečnou směs.
Nyní vložíme dortovou formu do předehřáté trouby a pečeme na dobu 40-45 minut.
Jakmile je dort upečený, vyndáme ho a necháme chvíli vychladnout.
Ještě téměř teplý dort vyndáme z dortové formy a otočíme ho na talíř. Nyní máme tedy jablka navrchu. Dort můžeme podávat ještě vlažný nebo ho dát ztuhnout do lednice. Vyndáme z lednice minimálně 1 hodinu před podáváním.