5-6ksvelkých jablek(2 jablka pokrájená na kostičky, zbytek rozkrájené na větší čtvrtky)
5kscibulí (může být kombinace červené a bílé)(2 nakrájené na kostičky, zbytek rozkrájené na větší čtvrtky)
2lžícesádla
2lžíce medu
sůl, pepř a kmín (na dochucení)
Bramborové lokše:
1kg uvařených brambor(ve slupce a nastrouhané najemno)
250gpolohrubé mouky(plus mouku na posypání válu)
sůl na dochucení
výpek z husy na potření hotových lokší
Postup
Pečená husa s nádivkou
Nejprve si připravíme nádivku: na sádle restujeme nakrájenou cibuli a nakrájené jablka. Jakmile jablka změknou, dochutíme je solí, pepřem a kmínem. Na závěr přidáme med a chvíli ještě povaříme. Takto připravenou nádivku dáme na stranu a necháme vychladnout.
Nyní si připravíme husu: husu důkladně osolíme a okmínujeme ze všech stran, i zevnitř. Takto nasolenou husu naplníme připravenou nádivkou. Zbylé cibule a jablka pokrájíme na širší čtvrtky a rozprostřeme okolo husy.
Připravenou husu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 4 hodiny na 150 stupňů. V průběhu pečení odebíráme tuk, pokud je ho příliš a zároveň přelíváme tuk přes husu. Pokud by husa moc rychle zlátla přikryjte ji alobalem (záleží na troubě).Nezapomeňte husu v polovině pečení otočit. Když je husa měkká a krásně zlatá, je hotová.
Bramborové lokše:
Oloupané a uvařené brambory si nastrouháme najemno. K nastrouhaným bramborám přidáme mouku a osolíme je. Ze surovin vypracujeme těsto.
Pomoučníme si vál a vyválíme z těsta tenkou placku. Bramborovou placku zprudka opečeme na suché pánvi (bez tuku), z obou stran do zlatova.
Hotové lokše potřeme výpekem z husy.
Hotovo - nyní vše zkompletujeme na talíř a můžeme podávat. Dobrou chuť.