Chutná úžasná pórková polévka s křupavými chlebovými krutony a kousky slaniny
Potřebné vybavení
Hrnec
Pánev
Suroviny
2pórky(větší, nakrájené)
4střední brambory
8stroužků česneku
5šálků kuřecího vývaru nebo zeleninového (1,2 l)
1polévková lžíce sádla(nebo slunečnicového oleje)
1lžička sušené majoránky
2bobkové listy
¼lžičky mletého černého pepře
sůl dle chuti
Na krutony:
2plátky starého žitného chleba
1polévková lžíce másla
Postup
Odřízněte konec pórku s kořeny a odkrojte vybledlou zelenou část na druhé straně. Pórek podélně rozkrojte, asi do poloviny. Listy rozeberte a důkladně omyjte pod tekoucí vodou.
Očištěný pórek nakrájejte na kousky. Brambory oškrábejte a nakrájíme na menší kostičky.
V hrnci rozpusťte na středním plameni máslo. Přidáme nakrájený pórek, trochu osolíme a mícháme, dokud pórek nezměkne.
Přisypte mouku a za stálého míchání ještě minutu opékejte, aby se vytvořil základ na jíšku, která zahustí pórkovou polévku.
Přidejte odměrku nebo dvě vývaru a zamíchejte, aby se rozpustily všechny hrudky
Nyní nalijte zbytek vývaru a opatrně vložte nakrájené brambory. Osolte, přiveďte k varu.
Snižte plamen na minimum, hrnec přikryjte pokličkou. Necháme zvolna vařit asi 15 minut nebo dokud brambory nezměknou. Občas promíchejte.
Na závěr polévku dochuťte utřeným nebo prolisovaným česnekem a sušenou majoránkou.
V případě potřeby přidejte více soli. Dobře promíchejte a polévka je hotová.
Příprava domácích krutónků
Nakrájejte 2 až 3 dny starý chléb na kostky.
Rozpusťte máslo na pánvi na středním plameni a vložte nakrájený chleba
Krátce promíchejte a snižte teplotu na minimum, až kostky začnou zlátnout. Opečte krutony ze všech stran do křupava.
Přidejte krutony do polévky, kterou už máte připravenou na stole.