Vrátit se zpět
Zaslat recept e-mailem
Tisknout
Obrázek receptu
Potřebné vybavení
Instruction Images
–
+
porcí
Menší
Normální
Větší
Zdroj obrázku: ngelasimonelli, Recept na svěží ovocný dort.
Uložit do Mé kuchařky
Zobrazit Moje recepty
Tisknout
Pin
Recept na svěží letní dort s ovocem
Autor receptu:
Amálie Kratochovílová
5
hvězdiček od 1 kuchaře
Přidat do oblíbených
Čas přípravy
25
minut
minut
Čas vaření
30
minut
minut
Celkový čas
55
minut
minut
Porcí
1
dort
Pečeme chutný dort s ovocem a pistáciemi. délka pečení 30 minut.
Potřebné vybavení
1 Forma na pečení
Průměr 22 cm
Mísa
1 Hrnec
Ruční šlehač
Suroviny
Ingredience na korpus
100
g
Mouky
60
g
Másla
80
g
Cukru
4
ks
Vejce
60
ml
Pomerančové šťávy
20
g
Moučkového cukru
2
lžíce
Medu
Ingredience na želé
30
g
Želatiny v prášku
300
g
Čerstvých jahod
200
ml
Borůvkové šťávy
120
g
Cukru
Ingredience na krém
300
ml
Mléka
3
ks
Žloutky
50
g
Cukru
20
g
Rýžového škrobu
Pomerančová kůra
(dle chuti)
Ingredience na zdobení
300
g
Čerstvých malin
250
g
Zakysané smetany
40
g
Moučkového cukru
20
g
Nesolených oloupaných pistácií
Přidat suroviny do nákupního seznamu
Postup
Nejdříve si připravíme želé. Rozmixujeme jahody zbavené stopek.
Rozmixované jahody propasírujeme přes síto a do šťávy přidáme 75g cukru.
Nalijeme do hrnce a dáme zahřát na sporák.
V míse vedle si smícháme 15g želé v prášku se 75 ml vody a nalijeme do zahřátého jahodového sirupu.
Až se vše rozpustí, přelijeme do plastové nádoby a necháme vychladnout.
Stejný postup uděláme s borůvkovou šťávou, tedy zahřátou smícháme se směsí 15g želatiny a 75 ml vody.
Opět přelijeme do plastové nádoby na vychladnutí.
Na krém si dáme do hrnce mléko, nakrájenou na proužky pomerančovou kůru a dáme vařit.
Mezitím v míse metličkou smícháme žloutky, cukr a škrob.
Po chvíli vaření odstraníme z mléka pomerančovou kůru a mlékem zalijeme rozšlehané žloutky.
Promícháme a dáme vařit, dokud nevznikne hustá smetana.
Krém dáme vychladnout.
Dáme si předehřát troubu na 180°C.
Dortovou formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Vejce na korpus si vyšleháme pořádně šlehačem - ideálně 10 minut.
Vedle si zatím rozpustíme máslo.
Do vyšlehaných vajec přidáme 50g mouky a vše promícháme stěrkou.
Přidáme zbytek mouky.
Nalijeme rozpuštěné máslo a mícháme, dokud nevznikne homogenní směs.
Nalijeme do formy a pečeme 25 - 30 minut.
Po vytáhnutí z trouby vyklopíme korpus na talíř.
V misce si smícháme moučkový cukr, med a pomerančovou šťávu.
Sirupem zalijeme korpus, bokem si necháme akorát 4 lžíce sirupu na vrchní krém.
Korpus obložíme malinami.
V misce si vyšleháme zakysanou smetanu se zbylým sirupem a moučkovým cukrem na vrchní krém zdobící náš dort.
Krém z pomerančové kůry nalijeme na maliny a rozetřeme.
Na tento krém nerovnoměrně rozetřeme zakysanou smetanu se sirupem.
Odkrojíme si několik ksotek z jahodového a borůvkového želé a rozpustíme na ohni.
Nalijeme na dort.
Zbytkem nakrájeného želé ozdobíme dort.
Přidáme pistácie.
Dáme an 3 hodiny do lednice.
Uložit do Mé kuchařky
Zobrazit Moje recepty
Autor:
Amálie Kratochovílová
Chod:
Dezert, Pečení, Sladké
Kuchyně:
Evropská kuchyně
Klíčové slovo:
dort, korpus, krém, Ovoce, ovocný dort, pudink, pudinkový krém, šlehačka