Švestkové koláče jsou klasickým pokrmem, který se v české kuchyni vyskytuje nejen na posvícení
Potřebné vybavení
Mixér
Suroviny
Ingredience potřebné na těsto:
3hrnky hladké mouky
⅔hrnkumléka(teplého )
2žloutky
2lžičky instantního droždí
⅓hrnkucukru
½lžičky citronové kůry
½másla(změklého při pokojové teplotě)
¼lžičky soli
Ingredience potřebné na švestkovou náplň:
20-24čerstvých švestek(cca 900 gramů )
6lžiček cukru
Ingredience potřebné na drobenku:
⅓másla
¼hrnkucukru
⅓hrnkuhladké mouky
1vaječný bílek
Postup
V míse smíchejte 3 hrnky mouky, ⅓ šálku cukru, 2 žloutky, ½ lžičky citronové kůry a 2 lžičky instantního droždí.
Přidejte ⅔ šálku vlažného mléka a začněte hníst těsto po dobu 2 minut, dokud se ingredience nahrubo nespojí.
Přidejte ½ másla a ¼ lžičky soli. Pokračujte v hnětení po dobu 10 minut, dokud těsto není hladké a elastické.
Těsto vyjměte z mísy a položte na pomoučněnou pracovní plochu. Jemně ho roztáhněte do stran a přeložte. Tento proces opakujte dvakrát, poté těsto zformujte do koule.
Kouli vložte zpět do mísy, lehce poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou. Nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, což bude trvat asi hodinu až hodinu a půl.
Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a rozdělte na šest stejných částí.
Každý kousek těsta zformujte do koule, kterou položte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 20 minut.
Příprava náplně a drobenky:
V misce smíchejte máslo, mouku a cukr. Směs promněte mezi prsty, dokud se nevytvoří drobenka.
Švestky omyjte, osušte a vypeckujte. Pokud jsou švestky větší, můžete je rozčtvrtit. Menší švestky stačí rozkrojit napůl.
V každé vykynuté kouli těsta udělejte důlek. Pomocí nádoby s plochým dnem zatlačte na střed a vytvarujte okraje.
Okraje koláčů potřete rozšlehaným bílkem, aby při pečení získaly krásnou zlatavou barvu.
Do každého důlku položte několik kousků švestek . Pokud jsou švestky kyselé, posypte je lžičkou cukru. Nakonec koláče posypte připravenou drobenkou.
Koláče pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 25 minut.