Lahodná vanilková roláda, známá také jako švýcarská roláda, je dezert, který se skládá z tenkého plátu piškotového těsta a lahodného pudinkovo vanilkového krému.
Potřebné vybavení
Plech na pečení
Suroviny
Ingredience potřebné na těsto:
100gramůvody
100gramůmléka
80gramůmásla
130gramůmouky
3vejce
špetka soli a cukru
Ingredience potřebné na krém:
2vejce
150gramůcukru
30gramůkukuřičného škrobu
400gramůmléka
50gramůmásla
vanilka(extrakt nebo lusk)
Postup
Do hrnce nalijte 100 gramů vody a 100 gramů mléka.
Přidejte špetku soli a špetku cukru.
Přidejte 80 gramů másla.
Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí.
Přidejte 130 gramů mouky.
Míchejte, dokud směs nebude hladká a bez hrudek.
Znovu zahřejte a vařte 2-3 minuty.
Přelijte směs do mísy a nechte vychladnout.
Přidejte 3 vejce postupně a dobře promíchejte, až vznikne tažené těsto.
Těsto rovnoměrně rozetřete po formě pomocí špachtle.
Pečte při 200°C po dobu 30 minut.
Nechte těsto vychladnout.
Smíchejte 2 vejce s 150 gramy cukru.
Přidejte 30 gramů kukuřičného škrobu a dobře promíchejte.
Přilijte 400 gramů mléka a přidejte vanilku.
Vařte na mírném ohni, dokud krém nezhoustne.
Přidejte 50 g másla a míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
Rozetřete připravený krém rovnoměrně po upečeném těstě.