Váš dort bude muset odpočívat v lednici 3 hodinyhodiny
Celkový čas 4 hodinyhodiny
Porcí 1dortová forma
Tento palačinkový dort připravujeme v dortové formě, stočíme a naplníme. Oproti dortu, kde se vrství jedna palačinka na druhou, spotřebujeme o pár palačinek méně. Počítejte ale, že budete potřebovat min. 18 kusů palačinek.
Potřebné vybavení
Dortová forma
Pánev na palačinky
sporák
Suroviny
Ingredience na přípravu palačinek
350gmouky
800mlmléka
4ksvejce
50gcukru
1lžičkavanilkové esence
45grozpuštěného, vychladlého másla
špetka soli
Ingredience na krém
400gzakysané smetany(min. 20%)
400gsmetany na šlehání(min. 35%)
1 lžičkavanilkové esence
moučkový cukr(podle uvážení a vlastní chuti)
Ingredience na ganache
160ghořké čokolády
120gsmetany na šlehání(35%+)
15g másla(15-20g)
Ingredience na ovocnou náplň
420govoce na náplň(my používáme kombinaci borůvek, malin a jahod. Můžete použít ale i jen jeden druh nebo to, co máte rádi či právě doma k dispozici.)
25gkukuřičného škrobu
40gcukru(40-45g)
Ostatní ingredience na zdobení
jahody, maliny, borůvky
mandle
strouhaná čokoláda
moučkový cukr
Postup
Příprava palačinkového těsta
Ve větší míse smícháme ingredience na palačinky a mixérem vše promícháme dohromady, aby vznikla hladká směs bez hrudek.
Rozehřejeme pánev - na střední teplotu
Pánev potřeme máslem - opakujeme po každé usmažené palačince nebo jak je třeba
Naběračkou nabíráme množství palačinkové těsta na jednu palačinku. Zhruba 15 vteřin pečeme palačinku z každé strany.
Příprava ovocné náplně
Veškeré ovoce dáme do hrnce
Přidáme cukr, kukuřičný škrob a na mírném ohni mícháme, dokud směs trošku nezhoustne a nerozvaří se. Podle potřeby můžete přidat trošku vody.
Přendáme do mísy, kde bude směs chladnout
Příprava krému
Ve velké míse smícháme veškeré ingredience na krém
Postupně mixujeme na menší otáčky. Otáčky zvyšujeme a mícháme, dokud nedosáhneme dostatečně tuhého krému
Příprava grenache
Čokoládu společně se smetanou ke šlehání rozpustíme v parní lázni
Jakmile se čokoláda rozpustí, přidáme máslo. Stále mícháme, dokud se máslo také nerozpustí.
Misku sundáme a přikryjeme potravinářskou fólií. Ganache necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Sestavení celého dortu z jednotlivých komponent
Připravíme 8 až 10 stočených palačinek. 2 jsou rezervní, kdyby bylo v dortu někde více volného místa. Každou palačinku potřeme krémem a ovocnou směsí a stočíme do válečku.
Vezmeme si dortovou formu o průměru 22 cm, ze které použijeme jen obvodovou část. Formu umístíme na talíř. Po obvodu dortové formy rozprostřeme 7 palačinek tak, aby část (cca 1/2) palačinek přesahovala přes okraje.
Na dno dortové formy vložíme jednu palačinku. (případně dvě, když bude potřeba)
Na dno vložíme další palačinku, kterou potřeme ganáží. Na ganáž a okraje naneste vrstvu krému.
Nyní položte na připravené dno 4 stočené a naplněné palačinky a vytvořte tak první vrstvu. Na tuto vrstvu naneste krém.
Přidejte další volnou palačinku a opět potřete krémem a vrstvou ganáže.
Vytvoříme další vrstvu ze stočených palačinek. Položíme tedy další 4 stočené a naplněné palačinky. Potřeme opět krémem a položíme opět jednu volnou palačinku. Na tuto volnou palačinku přijde opět vrstva krému a ganáže.
Nyní máme dort zevnitř naplněný. Přesahujícími okraji palačinek přes formu uzavřeme z horní části celý dort. Palačinky přeložíme směrem ke středu dortu.
Dort ve formě vložíme na 3 hodiny do lednice.
Dort vyndáme z lednice a pokusíme se sundat formu. V případě, že by se Vám zdálo, že ještě dort dostatečně nedrží pohromadě, nechte dort v lednici ještě hodinku.
Dozdobíme ovocem, moučkovým cukrem, lístky máty a plátky mandlí.