Nadýchaný, z kynutého těsta a extra velký. Možno připravit z uvedeného množství dva menší.
Potřebné vybavení
Trouba
Kuchyňský robot
Suroviny
1/2kostkydroždí
600ghladké mouky
120gcukru krupice
1lžičkasoli
250mlmléka
120gmásla
3vejce(1 vejce si dáme stranou na pomazání mazance)
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
30grozinek namočené v rumu(kdo nerad může vynechat)
1hrstplátků mandlí na posypání
Postup
Do mísy rozdrobíme droždí, nasypte na něj cukr, zalijeme vlažným mlékem a přidáme mouku, vejce, máslo, rozinky (můžete i trochu rumu z rozinek) a sůl.
Vypracujeme vláčné těsto (někdo ručně, někdo použije kuchyňského robota), které necháme kynout 1, 5 hodiny v teple (kdo chce zkrátit čas čekání, tak dá kynout mísu s těstem do hrnce s teplou vodou - těsto vykyne do 30 minut).
Vykynuté těsto přeneseme na pracovní desku.
Jednotlivé strany těsta přes sebe lehce překryjeme (taháme přes sebe, stejně když děláme například chleba)
Hotový tvar přendáme (zabalenou stranou) na plech vyložený pečicím papírem a ještě necháme mazanec kynout dalších 40 minut pod utěrkou
Po uplynutí času, pomašlujte mazanec rozkvedlaným vajíčkem a posypeme mandlemi
Pečeme v horkovzdušné troubě 20 minut na 180 stupňů a další 30 minut na 130 stupňů