Recept na vepřovou plec s křupavou kůrkou, která je stále šťavnatá a měkká
Autor receptu: Eva Dudová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minutminut
Čas vaření 2 hodinyhodiny
Celkový čas 2 hodinyhodiny15 minutminut
Porcí 6porcí
Pečenou plec si vychutnáte nejvíce s bramborovým knedlíkem, bramborovou kaší nebo s čerstvým pečivem.
Suroviny
1,5kilogramuvepřové plece(vcelku)
1lžička soli
1lžička mletého kmínu
2stroužky česneku
3cibule
2lžíce vepřového sádla(nebo oleje)
120mililitrůvody
Postup
Vepřovou plec opláchněte a osušte.
Maso potřete nasekaným česnekem, solí a mletým kmínem, aby získalo intenzivní chuť.
Pokud má maso nepravidelný tvar, můžete ho svázat kuchyňským provázkem, aby se lépe peklo a mělo jednotný tvar.
Pekáč vymažte sádlem nebo olejem a rozložte na něj nakrájenou cibuli. Položte ochucenou vepřovou plec na cibuli a podlijte ji vodou.
Pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30 minut, aby maso získalo zlatavou kůrku. Poté snižte teplotu na 150 °C a pokračujte v pečení další hodinu a půl.
Během pečení maso pravidelně přelévejte výpekem, a pokud je v pekáči málo šťávy, přidejte trochu vody.
Po upečení maso vyjměte, výpek s cibulí přeceďte přes cedník a prolisujte, aby vznikla omáčka.
Vepřovou plec nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.