Jednoduchý a lahodný dort s jemným těstem a bohatým máslovým krémem
Potřebné vybavení
stěrka
Troubu na pečení
2 Dortové formy o rozměru 20 cm
Pečící papír
Elektrický ruční mixér
Suroviny
Ingredience na těsto
100mlvody
100mlmléka
120ghladké mouky
80gmásla
3vejce
½lžičky soli
Ingredience na krém
500mlmléka
150gcukru
60gkukuřičného škrobu
2vejce
160g másla
1ksvanilkového lusku
Postup
Krém
V kastrůlku smícháme 2 vejce a cukr, poté přidáme kukuřičný škrob, vše promícháme. Následně přidáme mléko a opět vše důkladně zamícháme.
Tuto směs zahřejeme na středním plameni a za neustálého míchání vaříme dokud směs nezhoustne do podoby pudinku.
Takto hotový krém necháme pořádně vychladnout.
Když je krém vychlazený, tak v druhé čisté míse si vyšleháme do pěny máslo a semínka z vanilkového lusku.
Do vzniklé pěny postupně zapracováváme vychlazený krém. Dokud nám z toho nevznikne krásný hladký vanilkový krém.
Těsto
Do nerezového kastrůlku nalijeme vodu, mléko, špetku soli a přidáme máslo. Na mírném ohni vše zahřejeme dokud se máslo nerozpustí.
Když se máslo rozpustí, postupně vmícháme hladkou mouku a mícháme, dokud nezískáme jednolitou hmotu, která se nebude přichytávat ke stěnám kastrůlku. A máme hotové odpalované těsto.
Těsto odstavíme z tepla a necháme lehce vychladnout.
Do zchladlé směsi přidáme vejce a ručně pomocí stěrky, vejce zapracujeme do směsi.
Připravíme si dvě dortové formy o průměru 20 cm, kterým vyložíme dno pečícím papírem. Těsto si rozdělíme na dvě polovinu a vždy jednu část vlijeme do jedné dortové formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C po dobu 10-15 minut, dokud těsto není zlatavé.
Upečené těsto necháme vychladnout.
Sestavení dortu
Vše sestavíme v jedné dortové formě. Na dně necháme těsto a boky dortové formy si vyložíme folií nebo pečícím papírem, aby se krém nepřichytil na dortovou formu. Na upečené těsto dáme všechen krém a navrch krému položíme druhé upečené těsto. Spodní stranou těsta na krém, aby zvlněná část těsta byla nahoru.
Takto necháme dort vychladit v lednici nejméně na 3 hodiny ideálně přes noc.
Druhý den povrch dortu můžeme ozdobit moučkovým cukrem nebo rozpuštěnou čokoládou.