Jednoduchý recept na dýňové pyré zahrnuje pečení dýně, její rozmixování a dochucení, je to skvělý základ pro další vaření.
Potřebné vybavení
Trouba
Mixér
Suroviny
1ksdýně(střední)
2lžíceolivový olej(může být i máslo)
sůl
skořice(volitelně)
kurkuma(volitelně)
muškátový oříšek(volitelně)
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C.
Dýni důkladně omyjte, rozkrojte na poloviny, odstraňte semínka a vlákna pomocí lžíce.
Každou polovinu dýně potřete olivovým olejem a lehce osolte.
Položte dýni na plech vyložený pečicím papírem, rozkrojenou stranou nahoru.
Pečte v předehřáté troubě asi 45-60 minut, dokud nebude dýně měkká a nepůjde snadno vydlabat lžící nebo vidličkou.
Nechte pečenou dýni trochu vychladnout, potom dužinu vydlabejte do misky a rozmixujte ponorným mixérem nebo vložte do stolního mixéru a rozmixujte tam. Mixujte do hladké konzistence, pokud je pyré příliš husté přidejte trochu zeleninového vývaru nebo vody.
Průběžně ochutnávejte a osolte a opepřete podle chuti, můžete přidat i koření, např. skořici nebo muškátový oříšek. U nás máme nejraději trochu kurkumy.
Hotové pyré buď rovnou podávejte jako přílohu nebo jej můžete skladovat v lednici až 4 dny k dalšímu zpracování.