Jedná se o základní provedení tohoto italského pečiva. Množství v receptu je tak akorát pro 4 člennou rodinu.
Potřebné vybavení
Trouba
Pekáč
Kuchyňský robot
Suroviny
Ingredience na těsto:
500ghladké mouky
7ginstantního droždí(1 sáček)
1/2lžícesoli
460mlvlažné vody
1/4hrnkuolivového oleje
Olivový olej na vymazání pečící nádoby
4lžíceolivového oleje
1utřený stroužek česneku(pokud máte rádi více výrazné chuti po česneku, můžete dát více)
Čerstvý rozmarýn(nebo sušený, jako máme my)
Postup
Smícháme mouku, sůl a droždí, přidáme vlažnou vodu a olivový olej, vše důkladně promícháme a nebo použijeme kuchyňského robota
Směs bude lepivější, proto je dobré pracovat s navlhčenými rukami
Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout
Po 30 minutách těsto vložíme do připravené, vymazané olejem, nádoby na pečení
V nádobě těsto přeložíme a necháme opět kynout pod utěrkou dalších 45 minut
Mezitím si smícháme česnek s olivovým olejem
Kdo chce mít chleba opravdu kyprý může ještě jednou přeložit a nechá ještě kynout dalších 45 minut. Já tento krok vynechávám, většinou z časových důvodů, a jak můžete vidět neztrácí na nadýchanosti
Následně pomocí prstů uděláme do těsta dirky, a vršek chleba přelijeme česnekovým olejem a posypeme sušeným rozmarýnem (nebo zapícháme čerstvý rozmarýn)
Pečící nádobu s těstem vložíme do předehřáté trouby na 220 C. Pečeme 20 - 25 minut (podle trouby). Po upečení chléb vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce