Pokud jste přemýšleli o výrobě italského chleba – Foccaccia, ale neměli jste odvahu, tak doufáme, že to zkusíte. Je to totiž jednodušší, než si myslíte. A hlavně je velmi chutná a je možné ji dělat v různých variacích.

Do těsta můžeme přidat slaninu, sušená rajčata, oregano, olivy a jiné koření apod. Záleží jen na Vaší fantazii. Zde máte recept na základní verzi foccaccia – příprava Vám zabere asi 10 minut, kynutí díky překládání si nemůžete urychlit, tudíž počítejte s 60 minutami. Samotné pečení trvá cca 25 minut.

Toto množství je přibližně pro 4 člennou rodinu, u nás se po focaccia vždy jen zapráší.
Tento chléb je vhodné servírovat ke zvláštním příležitostem, oslavám nebo návštěvám. Foccacia je výborná samotná, nebo k salátům a k různým jednohubkám.

Zdroj obrázku: cooky.cz, Základní recept na Focacciu

Domácí Focaccia – recept na pravý italský chléb

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 25 minut
Kynutí: 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 35 minut
Porcí 4 osoby
Jedná se o základní provedení tohoto italského pečiva. Množství v receptu je tak akorát pro 4 člennou rodinu.

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • Pekáč
  • Kuchyňský robot

Suroviny

Ingredience na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g instantního droždí (1 sáček)
  • 1/2 lžíce soli
  • 460 ml vlažné vody
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • Olivový olej na vymazání pečící nádoby
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 utřený stroužek česneku (pokud máte rádi více výrazné chuti po česneku, můžete dát více)
  • Čerstvý rozmarýn (nebo sušený, jako máme my)

Postup 

  • Smícháme mouku, sůl a droždí, přidáme vlažnou vodu a olivový olej, vše důkladně promícháme a nebo použijeme kuchyňského robota
  • Směs bude lepivější, proto je dobré pracovat s navlhčenými rukami
  • Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout
  • Po 30 minutách těsto vložíme do připravené, vymazané olejem, nádoby na pečení
  • V nádobě těsto přeložíme a necháme opět kynout pod utěrkou dalších 45 minut
  • Mezitím si smícháme česnek s olivovým olejem
  • Kdo chce mít chleba opravdu kyprý může ještě jednou přeložit a nechá ještě kynout dalších 45 minut. Já tento krok vynechávám, většinou z časových důvodů, a jak můžete vidět neztrácí na nadýchanosti
  • Následně pomocí prstů uděláme do těsta dirky, a vršek chleba přelijeme česnekovým olejem a posypeme sušeným rozmarýnem (nebo zapícháme čerstvý rozmarýn)
  • Pečící nádobu s těstem vložíme do předehřáté trouby na 220 C. Pečeme 20 – 25 minut (podle trouby). Po upečení chléb vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Pečete Focacciu? Máte vlastní recept? Podělte se s námi…ZDE.
Cena: 60 Kč
Chod: Pečení, Příloha
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Focaccia, Italský chleba, Kynuté těsto
Uvařili jste tento recept? Dejte nám vědět!
Máte vlastní recept?Pochlubte se a vkládejte zde!

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest