Příprava zabere 20 minut, kynutí minimálně 30 minut a pečení 20 minut. Tvar a tloušťka pizzy záleží na osobních preferencích - my máme rádi spíše tenčí těsto a využíváme obdélníkový tvar pekáče.
Potřebné vybavení
Trouba
Pečící plech
Suroviny
Ingredience na dvě velké pizzy
500ghladké mouky
7gsušeného droždí(nebo polovina kostky čerstvého droždí)
1lžičkasoli
1lžičkacukru
300mlvlažné vody
2lžíceolivového oleje do těsta plus lžíci na přípravu rajčatového základu a pomazání okrajů pizzy
1ks menší červené cibule, nakrájené na jemno(může být i žlutá)
Oblíbené ingredience na posyp (salám, šunka, zelenina, atd.)
Postup
V míse smícháme mouku, droždí, sůl a cukr
Přidáme vlažnou vodu a olivový olej a vypracujeme těsto, dokud není hladké, kdo má domácího robota má vyhráno
Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, kdo nechce tak dlouho čekat, dá si mísu s těstem do hrnce s teplou vodou, těsto tak vykyne do 30 minut
Mezitím si připravíme rajčatový základ
Na pánev si dáme rozehřát olivový olej, přidáme cibuli, jakmile zesklovatí přidáme česnek, jakmile se česnek rozvoní přidáme konzervované rajčata a bylinky - oregáno, tymián a sůl
Jakmile budou rajčata rozvařené a máte raději sladší základ, přidejte 1 lžíci cukru nebo 2 lžíce kečupu
Základ na pizzu necháme vychladnout
Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném povrchu na požadovanou tloušťku (to záleží na Vás, jak kdo máte rádi tlusté těsto)
Přeneseme těsto na plech, potřete rajčatovým základem a posypeme mozzarellou a dalšími ingrediencemi
Okraje pizzy potřeme olivovým olejem
Pečte v předehřáté troubě na 220°C asi 15-20 minut, dokud není pizza zlatavá