5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Pizzu mám moc ráda a co mě na ní vlastně baví nejvíce je ta variabilita ingrediencí, kdy si člověk můžeme připravit od mexické pálivé, přes sýrovou až po nějaké speciální pizzy s ananasem nebo vyloženě provedení pro děti. Když si představím vůni čerstvě upečené pizzy, která se line vaší kuchyní a zvuk bublajícího sýra, hned bych si jednu zase připravila.

Příprava domácí pizzy je také skvělou příležitostí pro kreativitu. Můžete experimentovat s různými druhy mouky, aby jste našli tu pravou chuť a texturu těsta. Můžete si hrát s kombinacemi ingrediencí a objevovat nové chutě, které vám komerční pizzerie nemohou nabídnout.

Příprava základní domácí pizzy

Při přípravě domácí pizzy budete mít plnou kontrolu nad tím, jaké do ní přidáte suroviny. Vytvoříte třeba zdravější verzi, která bude stejně chutná jako její kalorické protějšky například z obchodů, ale budete mít vše pod kontrolou od A do Z. Použijte celozrnnou mouku, čerstvou zeleninu, veganské sýry, salám a mozzarellu nebo kozí sýr a hrušky – prostě experimentujte. Zapojit můžete do přípravy celou rodinu. Děti milují tvoření vlastních pizzy – je to pro ně zábavný a interaktivní způsob, jak se naučit základy vaření.

TIP: Recept na domácí pizzu pepperoni

Pizza podle mého receptu níže má hezky tenké těsto, je tak akorát křupavá a má ten pravý italský šmrnc. Vše si připravíte navíc v klidu z pohodlí vaší domácí kuchyně. Začněte těstem, vyberte si své oblíbené ingredience a vzhůru do práce – třeba vykouzlíte a pojmenujete svou vlastní speciální pizzu.

Foto: cooky.cz, Domácí pizza – postup krok za krokem

Recept a postup na domácí pizzu

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Kynutí těsta minimálně 30 minut
Celkový čas 1 hodina 10 minut
Porcí 4 osoby
Příprava zabere 20 minut, kynutí minimálně 30 minut a pečení 20 minut. Tvar a tloušťka pizzy záleží na osobních preferencích – my máme rádi spíše tenčí těsto a využíváme obdélníkový tvar pekáče.

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • Pečící plech

Suroviny

Ingredience na dvě velké pizzy

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí (nebo polovina kostky čerstvého droždí)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 300 ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje do těsta plus lžíci na přípravu rajčatového základu a pomazání okrajů pizzy
  • 1 ks menší červené cibule, nakrájené na jemno (může být i žlutá)
  • 3 stroužky česneku nakrájené na jemno
  • 400 g konzervovaných loupaných rajčat (ideálně krájených)
  • Mozzarella
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • Oblíbené ingredience na posyp (salám, šunka, zelenina, atd.)

Postup 

  • V míse smícháme mouku, droždí, sůl a cukr
  • Přidáme vlažnou vodu a olivový olej a vypracujeme těsto, dokud není hladké, kdo má domácího robota má vyhráno
  • Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, kdo nechce tak dlouho čekat, dá si mísu s těstem do hrnce s teplou vodou, těsto tak vykyne do 30 minut
  • Mezitím si připravíme rajčatový základ
  • Na pánev si dáme rozehřát olivový olej, přidáme cibuli, jakmile zesklovatí přidáme česnek, jakmile se česnek rozvoní přidáme konzervované rajčata a bylinky – oregáno, tymián a sůl
  • Jakmile budou rajčata rozvařené a máte raději sladší základ, přidejte 1 lžíci cukru nebo 2 lžíce kečupu
  • Základ na pizzu necháme vychladnout
  • Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném povrchu na požadovanou tloušťku (to záleží na Vás, jak kdo máte rádi tlusté těsto)
  • Přeneseme těsto na plech, potřete rajčatovým základem a posypeme mozzarellou a dalšími ingrediencemi
  • Okraje pizzy potřeme olivovým olejem
  • Pečte v předehřáté troubě na 220°C asi 15-20 minut, dokud není pizza zlatavá
  • Nechte si chutnat
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • přidejte si ingredience, které máte rádi
Jak jste připravili domácí pizzu? Nebo máte vlastní recept? Pokud chcete ostatní inspirovat, vlastní recept můžete vložit ZDE.
Cena: 100 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: domácí pizza, pizza, těsto na pizzu

pozn.: částečně upraveno AI

Obrázek receptu na pizzu z pita chleba.

Líná pizza z pita chleba hotová za pár minut a bez kynutí

5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest