Pizzu mám moc ráda a co mě na ní vlastně baví nejvíce je ta variabilita ingrediencí, kdy si člověk můžeme připravit od mexické pálivé, přes sýrovou až po nějaké speciální pizzy s ananasem nebo vyloženě provedení pro děti. Když si představím vůni čerstvě upečené pizzy, která se line vaší kuchyní a zvuk bublajícího sýra, hned bych si jednu zase připravila.
Příprava domácí pizzy je také skvělou příležitostí pro kreativitu. Můžete experimentovat s různými druhy mouky, aby jste našli tu pravou chuť a texturu těsta. Můžete si hrát s kombinacemi ingrediencí a objevovat nové chutě, které vám komerční pizzerie nemohou nabídnout.
Příprava základní domácí pizzy
Při přípravě domácí pizzy budete mít plnou kontrolu nad tím, jaké do ní přidáte suroviny. Vytvoříte třeba zdravější verzi, která bude stejně chutná jako její kalorické protějšky například z obchodů, ale budete mít vše pod kontrolou od A do Z. Použijte celozrnnou mouku, čerstvou zeleninu, veganské sýry, salám a mozzarellu nebo kozí sýr a hrušky – prostě experimentujte. Zapojit můžete do přípravy celou rodinu. Děti milují tvoření vlastních pizzy – je to pro ně zábavný a interaktivní způsob, jak se naučit základy vaření.
TIP: Recept na domácí pizzu pepperoni
Pizza podle mého receptu níže má hezky tenké těsto, je tak akorát křupavá a má ten pravý italský šmrnc. Vše si připravíte navíc v klidu z pohodlí vaší domácí kuchyně. Začněte těstem, vyberte si své oblíbené ingredience a vzhůru do práce – třeba vykouzlíte a pojmenujete svou vlastní speciální pizzu.

Recept a postup na domácí pizzu
Potřebné vybavení
- Trouba
- Pečící plech
Suroviny
Ingredience na dvě velké pizzy
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí (nebo polovina kostky čerstvého droždí)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje do těsta plus lžíci na přípravu rajčatového základu a pomazání okrajů pizzy
- 1 ks menší červené cibule, nakrájené na jemno (může být i žlutá)
- 3 stroužky česneku nakrájené na jemno
- 400 g konzervovaných loupaných rajčat (ideálně krájených)
- Mozzarella
- 1 čajová lžička oregana
- 1 čajová lžička tymiánu
- Oblíbené ingredience na posyp (salám, šunka, zelenina, atd.)
Postup
- V míse smícháme mouku, droždí, sůl a cukr
- Přidáme vlažnou vodu a olivový olej a vypracujeme těsto, dokud není hladké, kdo má domácího robota má vyhráno
- Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, kdo nechce tak dlouho čekat, dá si mísu s těstem do hrnce s teplou vodou, těsto tak vykyne do 30 minut
- Mezitím si připravíme rajčatový základ
- Na pánev si dáme rozehřát olivový olej, přidáme cibuli, jakmile zesklovatí přidáme česnek, jakmile se česnek rozvoní přidáme konzervované rajčata a bylinky – oregáno, tymián a sůl
- Jakmile budou rajčata rozvařené a máte raději sladší základ, přidejte 1 lžíci cukru nebo 2 lžíce kečupu
- Základ na pizzu necháme vychladnout
- Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném povrchu na požadovanou tloušťku (to záleží na Vás, jak kdo máte rádi tlusté těsto)
- Přeneseme těsto na plech, potřete rajčatovým základem a posypeme mozzarellou a dalšími ingrediencemi
- Okraje pizzy potřeme olivovým olejem
- Pečte v předehřáté troubě na 220°C asi 15-20 minut, dokud není pizza zlatavá
- Nechte si chutnat
Poznámky
- přidejte si ingredience, které máte rádi
pozn.: částečně upraveno AI
