Křupavé a zlatavé bramboráky - příprava 30 minut, smažení cca 30 minut. Tento recept je takový základní kámen na smažené bramboráky, je jednoduchý a rychlý. Můžeme následně recept různě upravovat, dle fantazie.
Potřebné vybavení
sporák
Pánev
Struhadlo
Suroviny
500gsyrových brambor
100ghladké mouky
1lžičkamajoránky
1vejce
3stroužky česneku
Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Olej nebo sádlo na smažení
Postup
Připravíme si těsto na bramboráky
Nejprve si oškrábeme brambory
Následně brambory nastrouháme na na jemném struhadle do velké mísy
Do nastrouhaných brambor přidáme hladkou mouku, majoránku, vejce a česnek
Důkladně promícháme, aby se ingredience spojily. Následně do směsi přidáme sůl a čerstvě mletým černým pepř.. Vše dobře promícháme
Smažíme bramboráky
Rozpálíme si na pánvi olej (nebo sádlo) - nalijeme tolik oleje, aby bylo dno pánve plné oleje o cca 0,5 cm. Pokud máte kvalitní nepřilnavou pánev, není nutné dávat tolik oleje na smažení
Lžící(naběračkou) nabíráme směs a klademe ji na rozpálenou pánev, vytvarujeme do placek
Smažíme z obou stran dozlatova. Kdo chce pravidelné tvary může použít lívanečník
Pokud někdo nemá rád, jak jsou bramboráky nasáté olejem, dáváme každou hotovou placku na papírovou utěrku a tím vytáhneme z bramboráku přebytečný tuk
Hotové bramboráky podáváme ihned, dokud jsou ještě křupavé. Skvěle chutnají samotné nebo s kysanou smetanou či jinou oblíbenou omáčkou. My je máme rádi posypané strouhaným sýrem a se zelím s křenem
A máme hotovo :) Bramboráky podáváme jako samostatný pokrm nebo jako doplněk k masu či salátu. Usmažili jste si s námi bramboráky? Dejte nám vědět jak se povedly v komentářích.
Rádi byste ostatní inspirovali vlastním receptem? Vložit recept můžete ZDE.