5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Smažené bramboráky jsou oblíbenou pochoutkou, která se v České republice tradičně podává jako příloha nebo hlavní chod. Tyto křupavé placky z nastrouhaných brambor jsou obohaceny o aromatickou majoránku a česnek, což jim dodává nezaměnitelnou chuť.

Recept je vhodný i pro začátečníka, příprava Vám zabere 30 minut a samotné smažení cca 30 minut.

Zdroj obrázku: cooky.cz, recept na bramboráky

Recept na bramboráky

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 4 osoby
Křupavé a zlatavé bramboráky – příprava 30 minut, smažení cca 30 minut. Tento recept je takový základní kámen na smažené bramboráky, je jednoduchý a rychlý. Můžeme následně recept různě upravovat, dle fantazie.

Potřebné vybavení

  • sporák
  • Pánev
  • Struhadlo

Suroviny

  • 500 g syrových brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Olej nebo sádlo na smažení

Postup 

Připravíme si těsto na bramboráky

  • Nejprve si oškrábeme brambory
    Škrábeme brambory na bramboráky
  • Následně brambory nastrouháme na na jemném struhadle do velké mísy
    Strouháme brambory na jemno
  • Do nastrouhaných brambor přidáme hladkou mouku, majoránku, vejce a česnek
    Do nastrouhaných brambor přidáme ingredience
  • Důkladně promícháme, aby se ingredience spojily. Následně do směsi přidáme sůl a čerstvě mletým černým pepř.. Vše dobře promícháme
    Vše promícháme a máme těsto na bramboráky

Smažíme bramboráky

  • Rozpálíme si na pánvi olej (nebo sádlo) – nalijeme tolik oleje, aby bylo dno pánve plné oleje o cca 0,5 cm. Pokud máte kvalitní nepřilnavou pánev, není nutné dávat tolik oleje na smažení
  • Lžící(naběračkou) nabíráme směs a klademe ji na rozpálenou pánev, vytvarujeme do placek
  • Smažíme z obou stran dozlatova. Kdo chce pravidelné tvary může použít lívanečník
    Smažíme bramboráky do zlatova
  • Pokud někdo nemá rád, jak jsou bramboráky nasáté olejem, dáváme každou hotovou placku na papírovou utěrku a tím vytáhneme z bramboráku přebytečný tuk
  • Hotové bramboráky podáváme ihned, dokud jsou ještě křupavé. Skvěle chutnají samotné nebo s kysanou smetanou či jinou oblíbenou omáčkou. My je máme rádi posypané strouhaným sýrem a se zelím s křenem
  • Nechte si chutnat!
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • A máme hotovo 🙂 Bramboráky podáváme jako samostatný pokrm nebo jako doplněk k masu či salátu. Usmažili jste si s námi bramboráky? Dejte nám vědět jak se povedly v komentářích.
Rádi byste ostatní inspirovali vlastním receptem?
Vložit recept můžete ZDE.
Cena: 100 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bramboráky, brambory, česnek, vejce
Uvařili jste tento recept? Dejte nám vědět!
Máte vlastní recept?Pochlubte se a vkládejte zde!

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest