S domácí majonézou na večírky nebo silvestrovskou oslavu jako dělané.
Potřebné vybavení
Hluboká pánev
Suroviny
500gbrambor s vysokým obsahem škrobu, tedy A(nakrájíme na plátky, čím tenčí tím rychleji se usmaží a více křupou ?)
300-500mlkvalitního rostlinného oleje
sůl
Postup
Vyndáme si hlubší pánev nebo menší kastrol, nalijeme olej (cca 3-5 cm ode dna), olej rozpálíme
Mezitím oškrábané brambory nakrájíme na tenké plátky
Čím bude plátek brambory tenčí, tím budou brambůrky křupavější a rychleji hotové
Jakmile je olej rozpálený (nikdy nedávejte nakrájené plátky brambor do studeného oleje) postupně vkládáme jednotlivé plátky brambor a smažíme
V průběhu smažení zkontrolujte, zda není potřeba plátek otočit. Po cca 1 minutě (čas závisí na tloušťce plátku), kdy je plátek brambory z obou stran dozlatova smažený, vyndáme do mísy, kde na dně mísy máme ubrousek, aby vytáhnul z brambor přebytečný tuk
Takto osmažíme všechny plátky brambor
Jakmile máme hotovo, domácí brambůrky přesuneme do servírovací mísy, kde je osolíme dle chuti a podáváme
K brambůrkám můžeme podávat dresink například ze zakysané smetany s nějakou bylinkou či jen s česnekem. Nebo si k nim můžeme připravit domácí majonézu