5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Smažené brambůrky nebo také chipsy, jsou jednou z těch pochutin, co má asi každý rád. Nevím jak Vám, ale mně nejvíce chutnají ty doma smažené. Nekupuji předsmažené věci v supermarketech, děsí mě představa té výroby a tak si je raději usmažím.

Rádi si občas doma děláme filmové večery, jsou to příjemné okamžiky, kdy se spolu s dětmi zachumláme do dek a koukáme na nějaký rodinný film. Určitě to znáte. V takových chvílích je povoleno i to, co obvykle nebývá ?. K filmu si rádi děláme drobné občerstvení. A co je nejlepší k filmu krom domácího popcornu? No jasně, jsou to domácí smažené brambůrky! Koupené jsou sice bez námahy, ale domácí jsou chuťově milionkrát lepší. Děti škrábou brambory, manžel nakrájí brambory na kolečka a já je osmažím – krásná dělba práce. ?

Délka přípravy zabere 20 minut, smažení 10 minut. K výrobě budeme potřebovat pouze škrabku, ostrý nůž a pánev.

Mohlo by Vás zajímat:

  • recept na domácí majonézu a její různé ochucené varianty

Recept na domácí smažené brambůrky – chipsy

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 10 minut
Celkový čas 30 minut

Potřebné vybavení

  • Hluboká pánev

Suroviny

  • 500 g brambor s vysokým obsahem škrobu, tedy A (nakrájíme na plátky, čím tenčí tím rychleji se usmaží a více křupou ?)
  • 300-500 ml kvalitního rostlinného oleje
  • sůl

Postup 

  • Vyndáme si hlubší pánev nebo menší kastrol, nalijeme olej (cca 3-5 cm ode dna), olej rozpálíme
  • Mezitím oškrábané brambory nakrájíme na tenké plátky
  • Čím bude plátek brambory tenčí, tím budou brambůrky křupavější a rychleji hotové
  • Jakmile je olej rozpálený (nikdy nedávejte nakrájené plátky brambor do studeného oleje) postupně vkládáme jednotlivé plátky brambor a smažíme
  • V průběhu smažení zkontrolujte, zda není potřeba plátek otočit. Po cca 1 minutě (čas závisí na tloušťce plátku), kdy je plátek brambory z obou stran dozlatova smažený, vyndáme do mísy, kde na dně mísy máme ubrousek, aby vytáhnul z brambor přebytečný tuk
  • Takto osmažíme všechny plátky brambor
  • Jakmile máme hotovo, domácí brambůrky přesuneme do servírovací mísy, kde je osolíme dle chuti a podáváme
  • K brambůrkám můžeme podávat dresink například ze zakysané smetany s nějakou bylinkou či jen s česnekem. Nebo si k nim můžeme připravit domácí majonézu

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • K domácím smaženým chipsům se skvěle hodí domácí majonéza – zde je recept a další ochucené majonézy.
Cena: 50 Kč
Chod: Pochutina
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: brambůrky, chipsy, smažené domácí brambůrky



5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest