Příprava Vám zabere 10 minut, kynutí 1 hodinu + 30 minut na plechu, pečení 15 minut.
Potřebné vybavení
Trouba
Kuchyňský robot
Suroviny
500ghladké mouky(špaldové mouky)
20gdroždí(půl kostky čerstvého droždí nebo 1 balíček sušeného droždí)
250mlvlažné vody
2lžičkysoli
1lžičkacukru
40gsádla(rozpuštěného, vlažného)
posyp: kmín, mák, sezamové semínka
Postup
Nejprve si uděláme kvásek, jak tomu bývá u kynutého těsta. Vlažnou vodu přelijeme do větší mísy, do vody rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru, vše promícháme
Následně do mísy nasypeme mouku, sůl a přilijeme vlažné sádlo. Vše důkladně prohněteme, kdo má kuchyňského robota, nechá pracovat robota. ?
Jakmile budeme mít krásné hladké těsto, přikryjeme mísu utěrkou. Těsto necháme kynout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, těsto by mělo být jednou tak velké minimálně. Kdo nemá čas, dá mísu s těstem do hrnce s teplou vodou a do 30 minut máme těsto vykynuté
Jakmile těsto vykynulo, přendáme těsto na vál a rozdělíme ho na 11 stejně velkých dílků
Každý jednotlivý dílek vyválíme do tvaru trojúhelníku a zarolujeme do tvaru rohlíku (viz. video). Hotový rohlík přendáme na plech vyložený pečícím papírem
Když máme plech plný přikryjeme ho utěrkou a hotové rohlíky necháme kynout dalších 30 minut
Nyní si předehřejeme troubu na 200 stupňů, pokud nemáte kombinovanou troubu s párou, dáme na dno trouby pekáč s vodou. Po uplynulém čase postříkáme rohlíky vodou (vodu ideálně máme v rozstřikovači) a mákem či jiným posypem
Takto dáme rohlíky do předehřáté trouby a necháme péct na cca 15 minut, dokud nejsou rohlíky do zlatova
Čím více budou rohlíky zlatavější, tím budou více křupavé
Po vyndání opět postříkáme rohlíky vodou
Rohlíky necháme vychladnout na mřížce a můžeme je konzumovat. Nechte si chutnat!